2024.03.29, Péntek

Hordozzuk áldott emléküket...

szolnok.hu

2018.04.18. 08:56

A Szolnokról és környékéről elhurcolt zsidóknak állítottak emlékkövet a Tisza-parti városban, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

Hirdetés

A megemlékezésen megjelent Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, Feldmajer Péter korábbi elnök, Róna Tamás, az Alföldi Régió vezető rabbija, Bermann Dávid, a szolnoki hitközség vezetője, dr. Kállai Mária kormánymegbízott és Szalay Ferenc polgármester.

A holokausztra, az elhurcolt és meggyilkolt százezrekre emlékeztek Szolnokon, azokra az ártatlan emberekre, akiknek csupán egyetlen „bűnük” volt: származásuk. Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás. Bár a holokauszt ma már történelem, túlságosan közeli még az emlék; sokak szívében él eleven fájdalommal a rokonok, barátok elveszése.

 

Szolnokról mintegy másfélezer, míg a megyéből több mint ötezer embert hurcoltak el, közülük nagyon kevesen élték túl a poklot, és nekik is csupán töredékük tért vissza. Hétfőn az egykori szolnoki gettó területén, a mai Hild téren állítottak emlékkövet, a mementót Szabó Imrefia Béla szolnoki szobrászművész készítette.

A botlókövek mentén sétált át a menet a szolnoki zsinagógába, ahol Varga Béla holokauszt túlélő megrendítő visszaemlékezését hallhatták a jelenlévők.

Mementók kellenek, hiszen egyre kevesebben vannak köztünk azok, aki túlélőként idézhetik fel a tragikus eseményeket – mondta Heisler András a rendezvényen. Hangsúlyozta: nem szabad gyűlöletet szítani, s kérte a diákokat, hogy ismerkedjenek meg a szolnoki zsidóság múltjával, majd felnőve egy békés világ megteremtésén fáradozzanak.

Kómár István rk. plébános Isten gyógyító szeretetét hívta segítségül a tragédia feldolgozásához, sebeinek enyhítéséhez, míg Róna Tamás rabbi egy olyan jövő építésére buzdította a fiatalokat, melyben nincs különbség ember és ember között.

Nem fordulhat elő többé, hogy ember embernek farkasa! – hangzott el Szalay Ferenc polgármester beszédében.  A világ egyik pillanatról a másikra lángba borult, példátlan gazságokat követtek el ártatlan emberek ellen – mindez nem ismétlődhet meg! – hangsúlyozta a város első embere.

A megemlékezés végén a résztvevők a zsidó hagyományok szerint köveket helyeztek el a zsinagógánál.

AktuálisSzolnokholokauszt magyarországi áldozatainak emléknap