2024.04.19, Péntek

Katonadiplomaták a szolnoki helikopterbázison

honvedelem.hu

2018.04.26. 12:04

Szolnokra látogatott április 24-én a 2018. évi katonadiplomáciai váltásra készülő tisztek csoportja. A vendégek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár alaprendeltetésével, a két alakulat szervezeti felépítésével valamint a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósult és tervezett fejlesztéseikkel ismerkedtek meg.

Hirdetés

Szentesi és győri látogatásuk után a Szolnok helyőrségben állomásozó katonai szervezetek feladatrendszerét is megismerték a leendő katonai attasék, véderőattasék, véderőattasé-helyettesek és titkárgyakornokok. A katonadiplomáciai beosztásokba tervezett tisztek dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka és Cseklán István alezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár megbízott törzsfőnökhelyettese tájékoztatóit követően egy statikus bemutatót is megtekintettek. Ennek keretében megismerhették a helikopterbázis és a dandár technikai eszközeit, valamint az alakulatoknál rendszeresített fegyvereket.

 

 

A 2018. évi katonadiplomáciai váltásra tervezett tisztek központi felkészítése február közepén kezdődött, a közös munkát Szuvák Attila ezredes koordinálja. A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársa elmondta: a jelenlegi csoport tagjai elsősorban Európában teljesítenek majd szolgálatot, júliusban és augusztus elején fognak kiutazni a fogadó országokba. Úgynevezett kihelyezési idejük három évre szól, amely egy évvel hosszabbítható. 

A katonadiplomaták központi felkészítése május 15-ig tart. A következő hetekben meglátogatják még a Honvédelmi Minisztérium hadiipari cégeit és a Magyarország déli határszakaszán, a migrációs válsághelyzet kezelésében, hazánk és Európa biztonságának megóvásában részt vevő katonákat.

AktuálisSzolnokMH 86. Szolnok Helikopterbáziskatonadiplomata