2024.03.28, Csütörtök

Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága

kotivizig.hu

2018.04.23. 11:57

Csütörtök estétől az Igazgatóság teljes működési területén megszűnt az árvízvédelmi készültség, ezzel együtt folyamatosan zsugorodik a belvízzel elöntött területek nagysága is.

Hirdetés

A KÖTIVIZIG területén jelenleg is I. fokú védekezés folyik a kiskörei, a mezőtúri, a jászkiséri és a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon, míg II. fokú a ceglédi és a cibakházi szakaszokon. Csütörtök délután megszűnt a védelmi fokozat a kisújszállási belvízvédelmi szakaszon, illetve az esti óráktól I. fokúra mérséklődött a védekezés a kunhegyesi szakaszon.


Az elöntött területek folyamatos csökkenése miatt a szombati napon megszűnt a védelmi készültség a kunhegyesi, kiskörei és a mezőtúri védelmi szakaszokon is.


A szombat reggeli adatok szerint az igazgatóság működési területén az elöntés nagysága mintegy negyedével, 4020 hektárra csökkent, ebből 1440 hektár vetés és 770 hektár szántó. A vízborítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3400 hektárt tesz ki. Az elmúlt 24 órában 22 szivattyútelep és 2 mobilszivattyú üzemelt, amelyek együttesen 354 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A védekezésben résztvevők folyamatosan végzik a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok eltávolítását. Jelenleg is folyik a Szajoli I. csatorna mederkotrása, a 21-es csatornán a vízfolyási akadály eltávolítása. A Gerle-lecsapoló medertisztítása, illetve a XL. csatorna kotrása befejeződött.
Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Fegyvernek, míg I. fokban védekezik Újszász.
Az Alcsi zsilipen keresztül folytatódik a szolnoki Alcsi Holt-Tisza nyári vízszintre való feltöltése.

AktuálisbelvízKötivizig