2024.04.23, Kedd

Új lendületet kaphat a turizmus Abádszalókon

turizmus.com

2018.04.17. 10:59

Közel hatszáz millió forint pályázati támogatást nyert el az abádszalóki önkormányzat turizmusának fejlesztésére.

Hirdetés

Mint Balogh Gyula polgármester a turizmus.com-nak elmondta,  "Zöld város kialakítása" címmel benyújtott pályázatukra közel 135 millió forint támogatáshoz jutottak. Ez a programcsomag a város központjában, több utcában közterületi sétány kialakítására szól, ahol kandelábereket és padokkal szerelnek fel. Ezzel azt is lehetővé teszik, hogy a nagyobb zöldfelületeket rendezzék és parkosítsák azokat. A fejlesztés része lesz az is, hogy a piactéren levő nyilvános illemhelyet lebontsák és a felügyelői irodával együtt újat építsenek. A sportpálya kerítése is megújul, emellett nyilvános mosdót és parkolót is létesítenek. A pálya végében pedig játszóteret alakítanak ki. Jelenleg a tervezésnél és az engedélyeztetésnél tartanak. A programot 2019  közepére fejezik be.

 

Négyszázmillió forint támogatást fordítanak az Abádszalók turisztikai fejlesztése című projekt megvalósítására. Ennek keretében a szabadtéri strandon levő legtöbb vendéglátó helyet lebontják és újakat építenek. Ugyancsak újjáépülnek az elavult közművek is, továbbá megújul a csúszdarendszer és úszóműves strandi élményparkot is kialakítanak. Sétányokat is építenek, valamint fövenyes - gyermekbarát -  parkot létesítenek. Ezek mellett homokfoci- és standröplabda pályát, valamint korszerű vizesblokkot is létrehoznak. Az elképzelések szerint átépítik a szabadtéri színpadot és rendezvénytér is lesz a városban. A tervezést már elkezdték és a területet is előkészítik a beruházáshoz, amelyet még idén szeptemberben szeretnének elkezdeni. Arra törekszenek, hogy 2019 nyarára átadhassák az új létesítményeket.

A csúszda is megújul az abádszalóki strandon
Fotó: Mentusz Károly/turizmus.com

Abádszalókon egyedi pályázatot nyertek el a város meleg vizes strandfürdőjének felújítására. A program szerint 50 millió forintos költséggel a víz melegítését hőszivattyúkkal oldják meg, a fürdő energiaellátását pedig napelemekkel biztosítják majd. Hamarosan átadják a belvárosban azt az elektromos autók töltésére szolgáló oszlopot is, ahol ingyenes szolgáltatást nyújtanak majd azoknak, akik elektromos járművekkel érkeznek a településre.
Egyébként az idén is több, kiemelt rendezvényre várják a turistákat Abádszalókra. Legközelebb a pünkösdi hétvégén - május 20-án és 21-én - tartják a Tisza-tó tortája elnevezésű fesztivált, amelyen 2017-ben ezer érdeklődő vendég vett részt. A mostani parádén is tortakészítő versenyt rendeznek, de házi süteményeket is készítenek, valamint kulturális rendezvényeket is kínálnak.

Csónakkikötő a Tisza-tónál
Fotó: Mentusz Károly/turizmus.com

Július végén az abádszalóki medencében szervezik a Tisza-tó átúszó versenyt, amelyre több száz érdeklődőt várnak. Augusztus elején pedig a Kompér-fesztiválra invitálják a látogatókat, amikor krumplis ételeket készítenek és kóstolhatnak majd a vendégek. Augusztus 20-án búzagyűjtő nap lesz a városban,  új kenyérrel és aratási vetélkedővel. Az idei nagyobb rendezvények sorát szeptember 22-én zárják majd hal-vadfőző fesztivállal, amely tavaly nagy sikert aratott, miután közel kétezren jöttek el erre a rendezvényre.

Abádszalókon az elmúlt évben  - közel kétszáz regisztrált szálláshelyen - 33 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták és az önkormányzathoz pedig 15 millió forint idegenforgalmi adó érkezett.

AktuálisturizmusZöld városTisza-tóAbádszalók