2024.04.25, Csütörtök
Megnyílt a 8. Jász-Expo és Fesztivál Jászberényben
Pócs János facebook

Megnyílt a 8. Jász-Expo és Fesztivál Jászberényben

mti

2018.09.08. 06:52

A vasárnapig tartó nyolcadik Jász-Expó és Fesztiválon több mint félszáz cég és vállalkozás mutatja be legújabb termékeit és szolgáltatásait.

Hirdetés

A Jászság idei legnagyobb gazdasági kiállításával, vásárával egybekötött fesztivál nyílt meg pénteken Jászberényben a városi önkormányzat rendezésében.

A jászberényi rendezvény pénteki megnyitóján Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: a jász emberek kitartása és tudása számokban is kimutatható eredményekre vezetett. Sikerük egyik kulcsa annak megértése, hogy egyik igazi értékük hagyományukból, kultúrájukból ered - tette hozzá. Mint mondta:  tíz évvel ezelőtt a célkitűzések egyike az volt, hogy a lakosságot meggyőzzék arról, figyeljenek oda a minőségi, friss magyar termékekre. Ma pedig már nem csak az a fontos, hogy egy termék magyar legyen, hanem egyre inkább felértékelődött a régión belüli fogyasztás és áruellátás is.       

 

Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: az expo a tisztelgésről szól a Jászság és a Jászberény gazdasági teljesítménye előtt. A térségben 2010 óta az Európai Unió által is támogatott projektek keretében 44 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, ebből eléri a  24 milliárd forintot a Jászberényben megvalósult beruházások összértéke. Ez az összeg nem tartalmazza a 32 milliárdos Thyssenkrupp beruházást és a mezőgazdasági fejlesztéseket sem - jegyezte meg. Mint mondta: ezek az adatok igazolják azt a 2013-as finanszírozási ciklust követően megfogalmazott kormányzati szándékot, amely szerint  a gazdasági fejlesztésekre kell fordítani az európai uniós források 60 százalékát. Ennek jelei ma már mindenki számára egyértelműen láthatóak - jegyezte meg, hozzátéve:: a gazdasági növekedés megközelítette az öt százalékot, a Jászságba pedig 12 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a TOP-os programok keretén belül.     

 

Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a vállalkozói szférában 56 ezer ember dolgozik  Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ebből  a Jászságban  27 ezren dolgoznak. A  megye mérleg szerinti eredménye 96 milliárd forint, ebből 42 milliárd forintot, azaz 45 százalékot a Jászságban termelik.     Szabó János vásárigazgató az MTI-nek elmondta: a Jász-Expo és Fesztivál keretében több mint félszáz cég és vállalkozó mutatja be termékeit, szolgáltatásait. Idén a rendezvény díszvendége Cegléd város.     

 

A  rendezvény megnyitóján adták át a vásár díjait, ezek közül a nagydíjat a bútorgyártó ceglédi Komandor Lux Kft., a vásárdíjat az egyedi célgépeket gyártó jászberényi Konkoly Electro Kft., a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat különdíját pedig az ökológiai gazdálkodással foglalkozó berekfürdői Hubai Ökofarm kapta.

AktuálisJászberény8. Jász-Expo és Fesztivál