2024.03.19, Kedd
Érdemes tájékozódni a díjköteles úthálózatról
A kép illusztráció - Koszticsák Szilárd - MTI

Érdemes tájékozódni a díjköteles úthálózatról

mti

2019.01.21. 17:45

Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyáltalán nem kell fizetni az úthasználatért.

Hirdetés

Érdemes pontosan tájékozódni a díjköteles úthálózatról, hogy az autósok elkerülhessék a bírságot - hívja fel a figyelmet az Autopalyamatrica.hu.

Januárban nőtt a fizetős útszakaszok hossza. Két, a közelmúltban átadott útszakasz vált díjkötelessé, az M35 autópálya 481-es főút és Berettyóújfalu közötti 18,7 kilométeres szakasza, valamint az M4 autópálya Berettyóújfalu és a 47-es főút közötti 3,7 kilométeres szakasza.

Az eddig ingyenesen használható útszakaszok 2019-ben is díjmentesek maradnak. A legegyszerűbb dolguk a Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyei autósoknak van, a két megyében ugyanis egyáltalán nem kell fizetni az úthasználatért.

Jóval bonyolultabb kiigazodni a főváros körül húzódó M0-s autóút ingyenes és díjköteles szakaszain. A körgyűrű nagy része ingyenesen használható, de az északi és a déli részén is van olyan szakasz, ahol fizetni kell, és fizetősek a körgyűrűből a fővárosba vezető utak is. Érdemes figyelmesen autózni a Budapestet körülölelő úton, mert véletlenül túlhajtva könnyen fizetős szakaszra lehet érni - hangsúlyozta az Autopalyamatrica.hu.

Pest megyén kívül csak rövid autópálya-szakaszok használhatók díjmentesen. Ingyenes marad a Fejér és Bács-Kiskun megye között az M8-as autópálya eddig megépült szakasza, valamint az M9-es Tolna és Bács-Kiskun megye között. Az 58-as és az 5826-os számú utak közötti rövid szakasz az M60-os autópályán délnyugat felől kerüli el Pécset, ez továbbra is díjmentesen használható, ahogy az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as autópálya Fejér és Bács-Kiskun megye között húzódó szakasza, Somogy megyében pedig a kaposvári elkerülőút 61-es főút része ingyenes.

Az Autopalyamatrica.hu közleménye szerint az oldalon található interaktív térkép segítségével megtudható, melyik településre utazva milyen megyei matricát célszerű venni 2019-ben. A portál szerint érdemes naprakésznek lenni, mert ha érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át az autós egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, akkor a személyautóknál 14 875 forint a bírság, ami 30 napnál hosszabb késlekedés után csaknem 60 ezer forintra nőhet.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyeautópálya matrica