2024.04.20, Szombat
Újjászületik a szolnoki teátrum

Újjászületik a szolnoki teátrum

szolnok.hu

2019.09.13. 08:33

Hatalmas munkálatok zajlanak a Szolnoki Szigligeti Színház épületében, az egyévesre tervezett felújítás állásáról tájékozódott szerdán Szalay Ferenc polgármester.

Hirdetés

A városvezetőt Balázs Péter igazgató kalauzolta az épületben, amely valóban teljes "ráncfelvarráson" esik át. 1991-ben újították fel utoljára a színházat, az eltelt negyedszázad alatt az épület, a gépészet, az elektromosság, a színpadtechnika műszakilag teljes mértékben elavult, nagyfelújításra, korszerűsítésre van mindenképpen szükség. A 26 éve történt felújítás során nem építettek forgót a színpadba, ez most megtörténik.

 

A színpad padlója elkopott, elvékonyodott, a színpad fölötti ponthúzórendszer gépészetileg fenntarthatatlan és veszélyes volt. Elavult a vízvezeték-, csatorna-, és fűtésrendszer is - sorolta Balázs Péter, aki arról is beszélt, hogy egy modern, a mai igényeket kielégítő teátrumba költözhet majd vissza a társulat, amely a 2019/2020-as évad produkcióit az Aba-Novák Agóra Kultúra Központban mutatja be.

 

Jelenleg a nézőtér kialakításán dolgoznak a szakemberek, ezt követi a forgószínpad építése, ám ezekkel párhuzamosan is zajlanak munkálatok.

 

A rekonstrukció várhatóan egy évet vesz igénybe, ezt két hónap ún. igénybevétel követi. A Szigligeti Színház felújítására 4 milliárd forintot fordít a kormány - tette hozzá Szalay Ferenc polgármester, hangsúlyozva, hogy a színház sokezer ember felé közvetíti a kultúrát - a bérletek ebben az évben is mind elkeltek - nagyon időszerű volt már a felújítása.

AktuálisSzolnoki Szigligeti Színház