2024.03.29, Péntek
Megállapodtak a dolgozóknak járó juttatásokról az Electrolux Lehel jászberényi gyárának átszervezése során
index.hu

Megállapodtak a dolgozóknak járó juttatásokról az Electrolux Lehel jászberényi gyárának átszervezése során

mti

2019.11.27. 10:37

A jászberényi szervezet átalakítására 2020. február 1. és 2021. január 31. között kerül sor és legfeljebb 800 Electroluxnál dolgozó embert érint.     

Hirdetés

Csaknem két hónapon át tartó  egyeztetést követően "szociális megállapodást" kötött az Electrolux Lehel Kft. és a vállalat dolgozói érdekképviseleteinek vezetősége arról, hogy  milyen juttatásokat kapnak az érintett dolgozók a jászberényi üzem átszervezése során.

Az Electrolux Group 2019. szeptember 10-én jelentette be, hogy közel 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában annak érdekében, hogy növelje felső kategóriás termékportfóliójának versenyképességét és biztosítsa a fenntartható, profitábilis növekedést. Ezzel egyidőben a porszívógyártás és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős része Jászberényből külső partnerekhez kerül.     

A cégvezetés és az érdekképviselet közötti tárgyalássorozat eredményeként 2019. szeptember 1-től a havi jelenléti bónusz és termelési bónusz összegét bruttó 50 ezer forinttal megemelte a munkáltató. Így havi többletjuttatásként akár havi bruttó 76 ezer forintot vihetnek haza a jászberényi telephelyen dolgozó saját és kölcsönzött fizikai munkavállalók. A végkielégítés mértékét a vállalat hatályos kollektív szerződése alapján rögzítették.     

A közlemény idézi Antal Csabát, az Üzemi Tanács és a Központi Üzemi Tanács elnökét, aki azt mondta, hogy a végkielégítés mértéke a dolgozók javára jelentősen eltér a Munka Törvénykönyvében meghatározottól, s a végkielégítés számításának alapja nem a távolléti díj, hanem az ennél jóval kedvezőbb átlagkereset. Jelentős pozitívum az érintettek számára az is, hogy a felmondási idő teljes egészére felmenti a munkáltató a dolgozóit. 

Emellett a munkáltató az átszervezés alá kerülő szervezeti egységek fizikai és szellemi dolgozóinak elkötelezettségét a megállapodásban foglalt feltételek mentén további két, vagy három havi átlagkeresettel honorálja. Az érintett munkatársak elhelyezkedésének támogatására az Electrolux Lehel Kft. már előzetesen kapcsolatba lépett számos térségbeli munkaadóval, felmérve jövőbeni foglalkoztatási igényeiket és a lehetőségeket. A cég a megyei kormányhivatallal és egy külső tanácsadóval együttműködve arra törekszik, hogy az átszervezésben érintett dolgozók mielőbb elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. Ennek érdekében munkaerőpiaci információs nappal, állásbörzékkel, álláskeresési tréninggel, csoportos és egyéni képzési lehetőségekkel, a munkaviszony ideje alatt megszerzett kompetenciákat igazoló tanúsítvánnyal támogatják az álláskeresőket.     

Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, az Electrolux európai alelnöke a közlemény szerint azt mondta, hogy a dolgozók pozitívan értékelik a bevezetett extra kompenzációs elemeket, s az első kifizetéseket már kézhez is kapták. "Bízunk abban, hogy a hosszan tartó tárgyalássorozat eredményeképpen olyan megállapodást sikerült kötnünk a dolgozói érdekképviseletekkel, amely jelentősen hozzájárulhat az átszervezésben érintett kollégáink helyzetének megnyugtató rendezéséhez" - idézi a közlemény Gönczy Sándort.     

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november elején bejelentette: egy hatpontos akcióterv garantálja, hogy az Electrolux csoportos létszámleépítéssel érintett mintegy 800 munkavállalója nem lesz munkanélküli, és Jászberény sem fogja megérezni a vállalat kapacitásleépítését.     

 

AktuálisElectroluxJászberény