2024.03.29, Péntek
Patinás épület homlokzata szépül Szolnok belvárosában

Patinás épület homlokzata szépül Szolnok belvárosában

szolnok.hu

2019.12.07. 12:09

A Baross út és a Szapáry út a város két olyan utcája, amely a legtöbbet megőrizte Szolnok háború előtti utcaképéből. Ezek közül a közelmúltban már több homlokzata is megújult, jelenleg a Baross út 7. szám alatti patinás épület megszépítésén dolgoznak a szakemberek.

Hirdetés

Az épület homlokzata Kós Károly munkásságnak jegyeit hordozza: jellegzetes a klinker tégla használata, a sárga színű homlokzat is az eredetit idézi.

A helyi védettség alatt álló épület mintegy 40 milliós felújítása fele részben önkormányzati költségvetésből, fele részben társasházi önerőből, illetve bankhitelből valósul meg. Felújítják a homlokzatot, a nyílászárókat és a földszinti portálokat. – mondta el Szalay Ferenc polgármester.

Pataki Ferenc főépítész hozzátette: az elmúlt években a költségvetésből bizonyos összeget a városképet meghatározó épületek homlokzatainak, tetőszerkezeteinek felújítására fordított a város, hiszen mind az itt élők, mind az ide látogatók szempontjából fontos, hogy milyen városképpel, mennyire esztétikus épületekkel találkoznak. A támogatási összeg oda ítéléséről bizottság dönt, nyílt vagy meghívásos pályázat kiírását követően.

Régi álmunk vált valóra azzal, hogy megszépülhetett az épület, hiszen újra régi fényében tündökölhet majd. – mondta Gaál Zoltán, a Baross 7. szám alatt működő Dreher Étterem vezetője.

Az önkormányzat támogatásával több patinás, városképet meghatározó épület újult meg az elmúlt években, például a Szabadság tér 2. a Damjanich út 1. sz. alatti épület, a Szapáry úton a régi rendőrkapitányság és az egykori Tünde cukrászda épülete.

AktuálisSzolnok