2024.03.28, Csütörtök
Beváltak az óriásballonok: partot ért az elsüllyedt hajó - galéria
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Beváltak az óriásballonok: partot ért az elsüllyedt hajó - galéria

magyarepitok.hu

2020.01.26. 07:00

A kiemelést 15 darab, egyenként akár 80 tonna teherbírású, 10 méter hosszú és 1,5 méter átmérőjű, felfújható ballonnal végzi a KÉSZ Csoportba tartozó Ma-Hard Vízépítő Kft.

Hirdetés

Hamarosan teljesen kiemelik a folyóból a 2012-ben elsüllyedt magyar gőzhajót, a Szőke Tiszát. Két hete számoltunk be arról, hogy az elsüllyedt gőzhajót, speciális óriásballonokkal fogja végleg kiemelni a Tiszából a KÉSZ Csoportba tartozó Ma-Hard Vízépítő Kft. Stábunk ellátogatott a helyszínre, hogy megörökítsük a Szőke Tisza megmentését.

A látványos kiemelést 15 darab egyenként akár 80 tonna teherbírású, 10 méter hosszú és 1,5 méter átmérőjű, felfújható ballonnal végzik, ezek a hajó alatt gördülve segítik a partra helyezést.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Kifejezetten erre az alkalomra készültek a ballonok

„A ballonokat külön erre a célra gyártattuk, hiszen a 300 tonna súlyúra becsült, közel 80 méter hosszú, erősen megrongálódott hajótest egyenletes alátámasztása nagyon speciális felkészültségeket igényel” - mondta el Heizler Tamás, a Ma-Hard Vízépítő Kft. ügyvezetője, a Hajózásért Alapítvány egyik kurátora.

 

 

Az alapítványt a Szőke Tisza megmentéséért hozták létre

A legnagyobb magyar folyami lapátkerekes gőzhajó 2017 decemberében került a Hajózásért Alapítvány tulajdonába, amit kifejezetten a Szőke Tisza megmentésére hozott létre Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapítója, valamint Portás Csaba, az ügyért évek óta elkötelezett hajózási szakember.

 

 

Galéria

AktuálisTisza-tóSzegedKÉSZ Zrt.hajózás