2024.04.20, Szombat
Fokozott óvatosság szükséges az utakon

Fokozott óvatosság szükséges az utakon

kormanyhivatal.hu

2020.01.21. 13:08

Az utak sokfelé csúszósak, és a látási viszonyok sem tökéletesek Jász-Nagykun-Szolnok megyében, így a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel ajánlott vezetni, és csak megfelelően előkészített járművel érdemes elindulni.

Hirdetés

A balesetek megelőzésében elengedhetetlen az autó „téliesítése”. Ha a szezon előtti műszaki átvizsgálás elmaradt, érdemes mielőbb pótolni. 7 °C alatt mindenképpen célszerű a téli gumiabroncsok használata, amelyeket érdemes fent hagyni a tavaszi felmelegedésig. Fontos viszont, hogy – különösen jeges, havas, hókásás aszfalton vagy ónos esőben – téli gumi használatával sem lehet a száraz úton megszokott tapadást elérni. Éppen ezért ne vezessünk rutinból, legyünk óvatosabbak, körültekintőbbek az átlagosnál. Nagyobb havazások esetére ajánlott hóláncot is tartani az autóban.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal műszaki főosztályvezetője azt javasolja, addig senki ne induljon útnak, amíg az autója nincs közlekedésre teljesen alkalmas állapotban. Dorogi Attila arra is felhívja a figyelmet, hogy indulás előtt szánjunk kellő időt a kint parkoló autók üveg- és lámpafelületeire ráfagyott pára, csapadék eltávolítására is, mert ennek elmaradása fokozott baleseti kockázattal jár. Mindig tartsunk készenlétben autókefét, jégoldó szert, jégkaparót, gondoskodjunk fagyálló ablakmosó folyadékról – ajánlja a szakértő.

Dorogi Attila hangsúlyozza: ne csak a jármű műszaki állapotára, hanem a vezetési technikára is ügyeljünk. Ha már a volán mögé ülünk, kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, mert az autó könnyen elveszítheti a tapadását – javasolja a szakértő. Fékezni hamarabb és lágyabban kell, gyorsítani is kisebb vehemenciával célszerű, valamint tartsunk az átlagosnál nagyobb követési távolságot. Vezetési stílusunkat mindig az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően válasszuk meg – tanácsolja Dorogi Attila.

Aktuálistéli útviszonyokJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal