2024.04.18, Csütörtök
Így születik újjá az ország mesebeli kastélya
csodahelyek.hu

Így születik újjá az ország mesebeli kastélya

magyarepitok.hu

2020.01.27. 17:34

A fejlesztés részeként megújul a kastélyhoz tartozó park 77 ezer négyzetméteren, ahol rózsalugasokat és tematikus játszóteret is építenek.

Hirdetés

Két ütemben valósulhat meg a tiszadobi Andrássy-kastély fejlesztése, az első ütem a műemlék kertrendezési, kertépítési és a parkban lévő melléképületek bontási munkálatait foglalja magába, a második ütemben pedig a kastély belsőépítészeti munkálatait végzik el, valamint parkolót is építenek – derül ki a közbeszerzési tájékoztatóból.

A beruházás során egy új állandó kiállítás költözik a kastély tereibe, ami az Andrássy családot és a kastély történetét mutatja be. A terekben helyenként enteriőr hangulatú részleteket alakítanak ki, felhasználva a meglévő eredeti elemeket. A kiállítás mellett ruhatár, kávézó, múzeumi bolt, rendezvénytér és étterem is helyet kap majd a műemléképületben.


Látványos elemekkel gazdagodik a kastély parkja

A park fejlesztéssel érintett területe több mint 77.000 négyzetméter. A jelenlegi fejlesztés célja a teljes parkterület helyreállítása a történeti tér- és látványkapcsolatok rekonstrukciójával és egységes arculatú berendezési és információs rendszer kiépítésével.

Ezen kívül a kastélynál egy tematikus játszótér is épül, valamint az egykori rózsalugasokra utalva létrehoznak két lugast.

A beruházás fontos része a történeti úthálózati elemek helyreállítása, valamint a Holt-Tisza partjának részleges rehabilitációja és csónakkikötő építése.

A területen helyreállítanak egy gyalogos- és gépkocsi kaput, valamint a Jókai utca mentén és a délnyugati oldalon új drótfonatos kerítés épül, mellyel biztosítható a terület védelme. A beruházás keretében a portásfülke vízellátó vezetékét, valamint egy új locsolóvezetéket is kiépítenek.


Szakrestaurátori figyelmet igényelnek a munkálatok

A kávézó-étterem és az emeleti rendezvényterem kiszolgálásának biztosításához szükséges a meglévő pincei konyhaüzem fejlesztése. Az épület melletti angolakna átalakításával új árubeszállító liftet hoznak létre, és átalakítják az előkészítőket, illetve új tárolókapacitást építenek ki.

A kastélyban kevés eredeti elem maradt fenn, ezek megőrzése és kismértékű fejlesztése (eredeti állapotuk megközelítése) fontos része a beruházásnak.

A szakipari munkában végezhető kiegészítések minden esetben csak szakrestaurátor felügyeletével, restaurálási terv alapján végezhetők.

A kiállítás létesítésének és a technikai, világítási eszközök későbbi beépítésének alapfeltétele, hogy az alábbi beavatkozások megtörténjenek:

  • parketta csiszolása és újrapácolása egy sötétebb, patinásabb tónus irányában,
  • burkolható padlódobozok elhelyezése a parketta részlegese bontásával és javításával,
  • lábazatok és faburkolatok részleges javítása, bontása és pótlása,
  • falak átfestése egy telítettebb tónusra,
  • fan-coil padló- és parabetburkolatok és fali gépészeti rácsok cseréje.

A kastélyban a korábbi felújításokból származó hibákat is kijavítják, melyeket szintén szakrestaurátor felügyelete mellett fognak elvégezni. Ezek a munkálatok magukba foglalják többek közt a mozgássérült lift áthelyezését, a mennyezet javítását és festését, valamint a Rippl-Rónai mennyezet rekonstrukcióját.

AktuálisműemlékfelújításkastélyfelújításTiszadobAndrássy-kastély