2024.04.25, Csütörtök
Japán kitüntetést adtak át a magyar kultúra napján Szolnokon

Japán kitüntetést adtak át a magyar kultúra napján Szolnokon

kormanyhivatal.hu

2020.01.23. 19:15

Átadták a megyeszékhely rangos díjait a magyar kultúra napja alkalmából – az Aba-Novák Kulturális Központban – rendezett ünnepségen, ahol ezúttal a távol-keleti ország nagykövete is átnyújtott egy nem mindennapi kitüntetést.

Hirdetés

A kultúra és a művészet megmozgatja a várost; a színház-, zene- és táncművészet minden formája megtalálható Szolnokon – mondta a megyeszékhely polgármestere. Szalay Ferenc hangsúlyozta: a szolnoki kulturális társulatok produkciói bárhol megállják a helyüket. Kiemelte: a város az elmúlt években sikeresen megteremtette a helyi kulturális élet gazdasági feltételeit.


Szolnok szokásos díjosztóját is megtartották: Bartha László Szurmay Ernő-díjat kapott, Dr. Kovácsné Okler Edit, Földváriné Jeneses Katalin, Orbánné Szabó Judit, Szűcs Sándor, Török Antalné, Váradi Éva. Lengyel Boldizsár és Kovácsné dr. Kaposvári Gyöngyi pedig Kaposvári Gyula-díjban részesült.

A Szolnok Város Sportjáért Díjat Furkó Kálmánnak, Ecseki Dánielnek és Bagyinszki Gézának ítélték oda. Szolnokért Emlékéremben részesült Pataki Béla, Bali István, Dr. Lambert Istvánné és Rigó Éva. A Laki Kálmán-díjat Dr. Madaras László, a Rotary Mecénás-díjat Vertán György, a Béres-díj 2020-at Szitt Melinda, a Tiszavirág Turisztikai Díjat pedig a Halászcsárda Étterem dolgozói közössége nyerte.

Különleges díjat vehetett át a Tisza Táncegyüttes egykori vezetője. Kovács Mihály munkásságával felbecsülhetetlen szolgálatot végzett a japán-magyar kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzésében, ennek elismeréséül Sato Kuni japán nagykövet az ázsiai ország kormányának Felkelő Nap Rendje Arany És Ezüst Sugarakkal nevű kitüntetését adta át az ünnepségen. Kovács Mihály így fogalmazott: csak az a nemzet tudja tisztelni más népek kultúráját, mely a sajátját is megbecsüli.

A díjátadót követő ünnepi előadás az Adagio című zenés, irodalmi műsor volt, amelyben magyar költők versei kaptak klasszikus, kortárs és népzenei kíséretet.

AktuálisA magyar kultúra napjaSzolnok