2024.03.29, Péntek
Nyolcvan éves a szolnoki katonai repülőtér
kormanyhivatal.hu

Nyolcvan éves a szolnoki katonai repülőtér

kormanyhivatal.hu

2020.08.15. 15:18

Az évfordulót a Magyar Légierő Napjával közösen ünnepelték a szolnoki helikopterbázison.

Hirdetés

1940. augusztus 9-én a légierő parancsnoksága jelentette, hogy a szolnoki repülőtér hadi használatra alkalmas, ezzel kezdetét vette a légibázis napjainkig tartó szolgálata. A megalakulása óta eltelt nyolcvan évben megélt háborút, forradalmat, repülő- és helikopterképzést is – erre is emlékeztek az MH 86 Szolnok Helikopter Bázison.

A bázison szolgáló katonákat ez alkalomból levélben üdvözölte a honvédelmi miniszter és a Honvédség vezérkari főnöke. Benkő Tibor és Korom Ferenc közös levelükben azt írták, a hadsereg átfogó fejlesztése következtében a légierő is új lehetőségek előtt áll. A megyei jogú városok repülőtereinek felújítása kedvezően hat majd a katonai és polgári szállításra, és a gazdaságot is erősíti – írták. Emlékeztettek: a hadsereg a COVID19 alatt is bizonyított, és a Közös Akarat nevű határvédelmi feladatban is helytállt.

A haderő-fejlesztési és honvédelmi programnak köszönhetően legelőször a légierő újul meg – mondta a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese. Böröndi Gábor altábornagy szerint ma nem leépítés van, nem laktanyákat, támaszpontokat zárnak be, hanem fejlesztések, képzések valósulnak meg. Ezek célja, hogy a magyar hadsereg akár egy regionális konfliktust is képes legyen kezelni.

Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis bázisparancsnoka a támaszpont születésnapja, és a légierő napja alkalmából köszöntötte a katonákat.

Ezután – szintén a két ünnep közös emlékezetére – koszorúkat helyeztek a bázis emlékoszlopához. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalt dr. Katona Károly főigazgató képviselte.

Aktuálisszolnoki katonai repülőtér