2024.03.28, Csütörtök
Kecskeméten és Szolnokon a koronavírus örökítőanyag csökkenő mennyiségét mérték
A kép illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Kecskeméten és Szolnokon a koronavírus örökítőanyag csökkenő mennyiségét mérték

mti

2020.11.25. 12:03

Már a magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Müller Cecília elmondta: a legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében van, ahol 29 240, illetve 19 191 igazolt pozitív embert regisztráltak. A legkevesebb fertőzöttet, 1972-t Tolna megyében tartanak nyilván.

A 47. héten Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron nőtt a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, ezekben a városokban a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani. Kecskeméten és Szolnokon ugyanakkor az örökítőanyag csökkenő mennyiségét mérték - ismertette.

A tisztifőorvos közölte: hétfőn 3929 új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen.

"Ezek a számok enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben nőnek" - fogalmazott, megjegyezve, ennek ellenére még nem értük el a járvány tetőzését.

Müller Cecília kitért arra, az elmúlt napon 117 beteg hunyt el, életkori megoszlásuk 33 és 101 év között volt. A legtöbb elhunyt egy vagy több krónikus megbetegedésben, vagy egyéb más súlyos alapbetegségben szenvedett.

Emlékeztetett, tartanak a célzott tesztelések a szociális, oktatási-nevelési és egészségügyi intézményekben, a dolgozóknak továbbra is lehetőséget biztosítanak az antigén alapú gyorsteszt elvégzésére. A tesztelések eredményeit az adott intézményre vonatkozóan hetente közlik majd - tette hozzá.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy az idősek védelme változatlanul fontos, lehetőség szerint ők egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre, a bevásárlásra és a gyógyszereik kiváltására lehetőség szerint a hozzátartozókat vagy a rokonokat kérjék meg.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a járvány kezdete óta mért adatok szerint az egészségügyi dolgozók az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik Magyarországon, ez pedig jóval kedvezőbb adat, mint a 10-15 százalékos világátlag.
 

 

AktuálisSzolnokKecskemétKoronavíruskoronavírus örökítőanyag