2024.04.18, Csütörtök
A Kutatók éjszakája Szolnokon is várja az érdeklődőket
Illusztráció: pexels.com

A Kutatók éjszakája Szolnokon is várja az érdeklődőket

MTI

2021.09.21. 16:39

Remek péntek esti szórakozást, élményszerű családi programokat kínál majd a kutatók éjszakája a robotikától az orvostudományig, az épített örökség bemutatásától az idegen nyelvű programokig, avagy éppen A könyvek fogságában elnevezésű irodalmi szabadulószobáig.

Hirdetés

Debrecen mellett Nyíregyházán, Hajdúböszörményben, Szolnokon, Mádon és Hortobágyon várják érdekes programokkal, kísérletekkel, bemutatókkal, előadásokkal és sok-sok játékkal a kutatók éjszakáján az érdeklődőket a Debreceni Egyetem (DE) karai - jelentették be a szervezők kedden az egyetem könyvtárában, sajtótájékoztatón.

Csernoch László, a DE tudományos rektorhelyettese szerint a kutatók éjszakája jó alkalom arra, hogy kapcsolatot teremtsenek a régió lakosságával.
"Az oktatás és a kutatás elválaszthatatlan egymástól, ez az egyetem lényege" - mondta a professzor, megjegyezve, hogy a kutatásokat, a kutatói munkát érthető módon, élvezhetően, mindenki számára befogadhatóan kell bemutatni, amire nagyszerű lehetőséget kínál a kutatók éjszakája.

Hozzátette: egyúttal szeretnék megszólítani a középiskolás korú fiatalokat annak a reményében is, hogy majdan a Debreceni Egyetemen tanuljanak.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere azt mondta, remek péntek esti szórakozást, élményszerű családi programokat kínál majd a kutatók éjszakája a robotikától az orvostudományig, az épített örökség bemutatásától az idegen nyelvű programokig, avagy éppen A könyvek fogságában elnevezésű irodalmi szabadulószobáig. A kultúra perspektívái Debrecenben címmel pedig kerekasztal-beszélgetést is rendeznek - hangoztatta.

Csatár Péter, a DE bölcsészettudományi kar stratégiai és gazdasági dékánhelyettese azt mondta, karuk félszáz programját a sokszínűség jellemi: a német tanszék munkatársai "Oktoberfestet" rendeznek, a holland tanszéken dolgozók a belga sörkultúrával ismertetik meg az érdeklődőket, lesznek előadások orosz, angol, amerikai filmekről, szó lesz a robotika etikai kérdéseiről, de vámpírokkal is találkozhatnak majd az egyetem főépületébe látogatók.

Mándy Zsuzsa, a program főszervezője az érdekességek között említette a mádi borakadémiát, ahol egy borászati laboratóriumban kalandozhatnak majd az érdeklődők; a hortobágyi pusztán a vadlovak életével ismerkedhetnek meg a látogatók.
A Debreceni Egyetem programjaira több ezer látogatót várnak pénteken és szombaton, a kutatók éjszakáján.

AktuálisDebreceni EgyetemKutatók Éjszakája