2024.04.19, Péntek

100%-os mértékben kamattámogatott hitel a fagykárral sújtott termelőknek

2016.07.27. 12:05

Segítség lehet a gazdálkodóknak működésük fenntartásához.

Hirdetés

Hektáronként legfeljebb 500.000 forint összegű kamat- és költségmentes hitelhez juthatnak azok a gazdák, akiknek 2016 áprilisában fagykár sújtotta ültetvényeiket.

 

A jégkárt szenvedett Agrár Széchenyi Kártyával rendelkező 900 agrárvállalkozás 6 milliárd forint teljesen ingyenes 3 éves lejáratú hiteltámogatást kapott. A jégkár esetében 170, majd később 400 településre terjedt ki a lista, amely alapján a kedvezményes hitelt igényelhették a gazdák.

 

Hasonló konstrukciót dolgoztak ki a fagykárok esetére is, itt ez a lista 852 települést tartalmaz.

 

A jégkárt szenvedett területek leginkább Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében találhatók, ezt követi Csongrád, Szabolcs és Hajdú-Bihar. A fagykár esetében a területi elosztást még nem tudják, hiszen a gazdálkodók jelenleg jelentik be igényüket a területi VOSZ-irodákban. 

 

-Az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció egyik ágaként működik ez a teljesen ingyenes biztosítási szolgáltatás, amelyet a múlt év végétől működtetünk. A különösen kedvező, hektáronként maximum 500 ezer, és ültetvényenként legfeljebb 25 millió, illetve 50 millió forintos hitel nem kártalanítás - amihez a gazdák más forrásokból juthatnak -, de komoly segítséget nyújthat a kárt szenvedett gazdálkodóknak működésük fenntartásához – mondta el Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

 

A támogatási kérelmek benyújtásával, a támogatások kifizetésével kapcsolatban az Agrár Széchenyi Kártya Program esetében a regisztráló irodák (Vállalkozók Országos Szövetsége irodái, területi kereskedelmi és iparkamarák) az MFB Forgóeszköz hitelprogramok esetében a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézmények, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nyújt részletes tájékoztatást.

Gazdasághitelfagykár