2024.04.20, Szombat

Jelentős béremelést hozott az állami tisztviselői életpálya a járási hivataloknál

kormanyhivatal.hu

2016.08.16. 07:31

A július elsejétől bevezetésre került állami tisztviselői életpálya megőrzi a karrier-rendszer előnyeit, de lehetőséget nyújt a változásokhoz való rugalmas alkalmazkodásra is.

Hirdetés

Az elmúlt 24 évben a közszolgálati pályán dolgozók munkájának illetményét a munkáltató szervezet helye (megyei szint illetménykiegészítése felsőfok 35%, középfok 15% vagy járási szint illetménykiegészítés felsőfok 10%),valamint a munkatárs végzettsége és a jogviszonyának időtartama határozta meg. Ez a rendszer erősen túlszabályozott, bürokratikus, rugalmatlan volt és az egyéni teljesítmények elismerésének nehézsége jellemezte.

Az állami tisztviselői életpálya modell Magyarország kormányának felelős döntése a Kormányhivatalok munkatársai pályakarrierjének új alapokra helyezése. Az új életpálya bevezetésének első lépcsőfokaként július 1-jétől a járási hivatalok munkatársainak fizetése emelkedett, amelyet jövő januártól a megyei kormányhivatali dolgozók béremelése követ.

Az illetményemelkedés 2016. július 1-jétől megyénkben 763  főt érintett, melynek mértéke mintegy 15%-tól 80%-ig terjedt. Pl. egy középfokú végzettségű 16 év jogviszonnyal rendelkező munkatárs illetménye az eddigi 129.000 Ft-ról 230.000 Ft-ra növekszik, ami 78 %-os bérnövekedést jelent. Egy felsőfokú végzettségű 12 éve közszolgálatban dolgozó kolléga bére a jelenlegi 201.000 Ft-ról 280.000 Ft-ra, mintegy 40%-al növekszik.

Változik a képzési rendszer, változik jelentősen a szolgálati idő elismerése – 20 évtől öt évenként felmenő rendszerben ez a változás a mi hivatalunkban a következő félévben 35 millió forinttal jelent többet munkatársaink számára, pl. 30 éves jogviszony eddig 3 havi, most 5 havi illetményt jelent, hogy csak néhány kiemelést tegyek.

Ez a döntés is mutatja, hogy az ügyintézési reformhoz szervesen kapcsolódik a közigazgatás személyi állományának megújítása, megbecsülése, az új állami tisztviselői kar kialakítása, annak érdekében, hogy az állam a területi közigazgatásban dolgozó munkatársak számára minél inkább biztosítani tudja az egész életen át tartó „köz” szolgálatot.

Az új „karrier-út” tehát ennek érdekében tisztázza a felelősségi viszonyokat, elvárja a teljesítményt, cserébe viszont megfelelő fizetést és előmeneteli lehetőséget kínál.

(Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal)