2024.03.29, Péntek

Így néz ki a kormány új adócsomagja

magyarepitok.hu

2016.11.01. 15:40

Köztehercsökkentés, a versenyképesség növelése és az adóbürokrácia csökkentése az intézkedések célja. A mostani 206 oldalas javaslat nem tartalmaz járulékcsökkentést, de számos gazdaságélénkítő eleme van.

Hirdetés

Pénteken benyújtotta a gazdasági tárca az őszi adócsomagot az Országgyűlésnek – adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca közleményéből kiderül, a hangsúly az alább három területen van:

  • a köztehercsökkentés
  • a versenyképesség növelése
  • és az adóbürokrácia csökkentése.  

 

A katások és az első házasok is jól járnak

Az egyik legfontosabb elem, hogy a kisadózók vállalkozások tételes adója, a kata éves értékhatára kétszeresére emelkedik: 6 millió forint helyett 12 millió lesz. A kata választása a közlemény szerint „jelentős adómegtakarítást, egyszerűbb könyvvezetést és kevesebb adminisztrációt” biztosít. Ezt az adózási módot eddig több mint 160 ezren választottak.

Az áfában hasonló változás következik: az alanyi mentesség értékhatárát 6 millióról 8 millió forintra emelik. A mentesség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem kell áfát felszámítania és fizetnie az államkasszának, és áfabevallást sem kell benyújtania.

Az első házasoknak 24 hónapig jár a havi 5 ezer forintos állami nászajándék, és gyermekáldás esetén is megmarad. Vagyis az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybevehető már az adóelőlegből is.


Duplázódik, egymilliárdos lesz a kiva értékhatára

A közlemény külön kitér a kisvállalati adó (kiva) változásaira, leszögezve, hogy ennek választásával az áttérésre jogosult cégek több mint 80 százaléka jobban járna. Jövőre az arány tovább javulhat, ugyanis duplájára emelik a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget.

A törvénymódosítás bevezeti az "energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményét". Ennek értelmében az adózó adókedvezményt vehet igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén a beruházás üzembe helyezését követő adóévben vagy döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében - és az azt követő öt adóévben. Legfeljebb a beruházás 30%-a lehet a kedvezmény mértéke és nominálisan a felső határ 15 millió euró. Ez a kedvezmény kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 10 százalékponttal növelhető.

Szerepel a 204 oldalas dokumentumban az is, hogy a vendéglátóhely az élőzenei szolgáltatás költsége után adókedvezményt vehet igénybe. A mértéke a nettó szolgáltatási összeg 50%-a


Adókedvezmény az innovatív vállalkozásoknak

A köztehercsökkentés mellett egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai is. Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6%-os mértékű ehot fizetnie. Az eddig a különböző jövedelmeket terhelő, öt kulcsot (6%, 14%, 15%, 20% 27%) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, csak a 14%-os és a 27%-os mérték marad fenn.

Adókedvezmény segíti a startup cégekbe fektető vállalkozásokat, amivel mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három évben lehet igénybe venni, évente húszmillió forintig.


Szankció helyett önellenőrzést javasol a NAV

Az EU legversenyképesebb adóhivatalává válik a NAV azzal, hogy azonnal segít, ha egy adózónál kockázatot észlel. Jövőre debütál az adóhivatal új szolgáltatása, az ún. támogató eljárás, amelynek lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál; hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében.

Piaci szereplők kérésére az étel- ital automaták ún. automata felügyeleti egység (AFE) nélkül még 2017. június 29-ig üzemeltethetőek. Szintén piaci igényeknek megfelelve az új Jövedéki adótörvény főbb rendelkezései 2017. április 1-jén lépnek hatályba.  

Gazdaságadó