2024.04.25, Csütörtök

Féláron kínálják a felszámolás alatt álló szolnoki napelemgyártó gépsorát

vg.hu

2017.01.03. 14:46

Már csak 320 milliót kér a felszámoló a napelemgyártó Agulhas-Solar Kft. gépsoráért. A március óta felszámolás alatt álló szolnoki cég fő vagyontárgyát első nekifutásra 650 millióra tartotta a Neptunus Felszámoló Kft., de sem ezen, sem a következő menetben (550 milliós áron) nem akadt jelentkező a még mindig újszerű állapotúként hirdetett komplett gépsorra.

Hirdetés

 

Ez rossz hír a szolnoki cég fő hitelezőjének, a napelemgyártó beruházáshoz kölcsönt nyújtó Eximbank Zrt.-nek. A gépsoron ugyan 936 millió forint jelzáloggal rendelkezik az állami bank, de még ha sikerülne is a 320 milliós irányáron eladni, akkor is több mint 600 milliót veszítene a napelembizniszen.

Az állami hitel mellett több mint félmilliárd forint támogatás is bennég a szolnoki ipari parkban 2011-ben indult napelemgyártó bedőlésével. Az Agulhas-Solar ugyanis a gazdaságfejlesztési operatív programból 437 milliót, a regionális operatív programból pedig 121 milliót nyert el. A szabálytalansági vizsgálatok eredményeként – s mert a cég a projektfenntartási kötelezettségének sem tudott eleget tenni – a nemzetgazdasági tárca elállt a támogatói szerződésektől. A projektre nyújtott összesen több mint félmilliárd forint támogatást kamatostul követeli vissza.

 

Az Agulhas-Solar összes kötelezettségállománya tavaly év végén már megközelítette az 1,7 milliárd forintot. A hitelezőket nem sok jóval kecsegteti, hogy ezzel szemben negatív saját tőke állt. A 2016. márciusi, tevékenységet lezáró mérlegben is hasonló számok szerepelnek, a saját vagyon mínusz 603 millió volt, a kötelezettségek 1,668 milliárd forintot tettek ki, a támogatásokat a függő kötelezettségek között szerepeltették.

 

A céget indulásakor a legnagyobb magyar tulajdonú napelemgyártóként tartották számon, és azzal kalkuláltak, hogy az üzem 2015-ben már nyereséget hoz. A 2012-es csúcsévben 3 milliárd forint bevételt ért el a cég, és 12 millió forint veszteséget termelt, a rá következő két évben már csak 1,5 milliárd, illetve egymilliárd forint forgalmat produkált. Eközben a veszteségei nőttek: két év alatt 1,1 milliárd forint mínuszt mutatott ki a könyveiben.

GazdaságSzolnokfelszámolásnapelemAgulhas-Solar Kft.