2024.04.19, Péntek

Elfogadták Szolnok idei költségvetését

mti

2017.02.23. 15:18

Elfogadta Szolnok idei költségvetését egyhangú döntéssel csütörtökön a város közgyűlése, a rendelet szerint a város 2017-ben mintegy 21,2 milliárd forintból gazdálkodik, hiánnyal nem számolnak.

Hirdetés

A működési célú kiadások tervezett összege idén 10,8 milliárd forint, a fejlesztési és felhalmozási célú kiadásoké 10,4 milliárd forint. Mintegy 564 millió forint tartalék áll rendelkezésre 2017-ben, a fejlesztés aránya a teljes költségvetésen belül 51 százalék.


A tavalyi év költségvetéséhez képest 28,31 százalékos a növekedés és a beruházások száma is nő. A fejlesztési források várhatóan 2020 után az európai uniós támogatások mérséklődésével visszaesnek, ezért meg kell ragadni a jelenlegi kedvező lehetőséget.


A városi intézmények jelentős része átkerült a város üzemeltetéséből a tankerülethez, ez jelentős  közalkalmazotti létszámcsökkenéssel járt, 150 álláshely szűnt meg.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése hatására bérfeszültség keletkezett, ennek kezelésére a működési költségek mérséklődése következtében keletkezett megtakarítás lehetőséget biztosított.

A minimálbér növekedése érintette az építőipart és az élelmezési szolgáltatást ellátó gazdálkodó szervezeteket, ezért minimális emelést kell végrehajtani a térítési díjakban és a lakbérekben.


A helyi adóbevételek az elmúlt évben teljesültek, de építményadóban az idei évre vonatkozóan 108 millió forint adócsökkenéssel kellett számolni a szervezeti változások miatt.

A korábbi Szolnoki Főiskola épülete állami tulajdon lett, a MÁV Vasútőr Kft. beolvadt a MÁV Zrt.-be, így épületei adómentessé váltak.

Összességében egy reális, a város fejlesztését és stabil működését biztosító költségvetés készült.

GazdaságSzolnokköltségvetésKözgyűlésgazdálkodás