2024.03.28, Csütörtök

Megkezdődnek a szénhidrogén kutatások a megye területein is

mti

2017.02.18. 07:30

Aláírták a koncessziós szerződést az NFM bányászati felhívásán nyertes pályázó cégek, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. A megye két településén indulhat a kutatás.

Hirdetés

 

A koncesszió révén a Mol hat újabb területen (Bázakerettye, Bucsa, Jászárokszállás, Mezőtúr, Okány-nyugat és Zala-nyugat) kezdheti el a szénhidrogén-kutatást, a PEGE pedig Győr területén foghat a geotermikus energia kutatásába.

A korábbi bányászati koncessziós tenderek nyerteseként a Mol négy szénhidrogén kutatási területen (Szegedi-medence nyugat, Okány-kelet, Battonya-Pusztaföldvár észak, Dány) rendelkezik már koncessziós szerződéssel, így a társaság magyarországi kutatási területeinek száma az új koncessziókkal tízre emelkedett. Az idei geotermikus pályázat nyertesének, a PEGE-nek a mostani az első  koncessziós kutatási területe. 

 

Az NFM 2016 júniusában tette közzé bányászati felhívását, a nemzeti fejlesztési miniszter 2016 decemberében döntött a már negyedik alkalommal meghirdetett bányászati koncessziók megadásáról, a minősítő bizottság értékelése és javaslata alapján. 

Az eddigi négy tenderben megjelent 34 bányászati koncessziós pályázati felhívásra 42 pályázat érkezett, és a minisztérium 24 szerződést kötött a nyertes pályázókkal. A Mol mellett szénhidrogénes koncesszióval rendelkezik az O&GD Central Kft., a Vermilion Exploration B.V., a HHE Group Kft. és a kanadai Bankers Petroleum többségi tulajdonában álló Panbridge Hungary Zrt. Továbbá egy-egy geotermikus koncesszió keretében végezhet kutatást Magyarországon a korábbi évek nyerteseként a Mol leányvállalata, a CEGE Közép-Európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. Jászberényben és az EU-FIRE EGS Hungary Kft. Battonyán. 

 

Az első három pályázati körben befizetett nettó koncessziós díjak 6,37 milliárd forint állami bevételt hoztak, a negyedik koncessziós szerződésekből további nettó 2,25 milliárd forint várható.
A geotermikus koncesszió a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évre, a szénhidrogén koncesszió 20 évre szól. Időtartamuk egy alkalommal, újabb pályázat kiírása nélkül, az eredeti koncessziós időtartam felével meghosszabbítható.
Az NFM a befektetői érdeklődéssel összhangban 2017 első felében újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi.

GazdaságmezőtúrJászárokszállásszénhidrogén kutatás