2024.04.25, Csütörtök

Szolnokra is jut a Bay Zoltán Kutató Központ fejlesztéséből

mti

2017.03.27. 13:52

A miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. pályázaton elnyert másfél milliárd forintból hazai nagyvállalatok részére kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg, a hat kiemelt projekt összértéke meghaladja a 11 milliárd forintot.

Hirdetés

A Bay Zoltán Kutatási Kft. az idei év első negyedévében hat kiemelt projekt kutatási feladatainak megvalósítását kezdi meg konzorcium tagként, hazai nagyvállalatok beszállítójaként, a megrendelők között jelentős hazai kutatói bázissal rendelkező cégek vannak, köztük a Magyar Suzuki Zrt., az Albacomp Zrt., az Alcufer Kft., a Borsodchem Zrt. valamint a  Rába Futómű Kft.


A Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. az elmúlt két évben Magyarország legjobb és legsikeresebb 10 kutatói hálózattal rendelkező tudásközvetítő intézménye közé került. 

 

Az Alcufer Kft. Szolnokon egy tehergépjármű és autóbusz bontó mintaüzemet hoz létre 1,25 milliárd forintból, ehhez a Bay Zoltán Kutatási Kft. közel 50 millió forintból dolgoz ki logisztikai rendszert és környezetbarát megoldásokat.


A társaság a Magyar Suzuki Zrt.-nek gyártáslogisztikai megoldásokat "szállít", anyagfejlesztést végez, valamint hegesztőrobotok és lézerhegesztési technológiákat dolgoz ki, 687 millió forintból, a teljes projekt értéke 5,3 milliárd forint. 

 

Az Albacompnak gépjárművekbe utólagosan beszerelhető, automatikus, GPS alapú elektronikus segélyhívó berendezést fejleszt 678 millió forintból, a kutatóintézet által előállított érték meghaladja a 166 millió forintot. 
    
A Borsodchem Zrt. környezetbarát eljárás fejlesztésénél olyan fémhab katalizátor kidolgozásába is bekapcsolódik a Bay, melynek célja hatékonyabb szennyezőanyag bontás megvalósítása. A teljes projekt értéke 3,1 milliárd forint. 

 

A Rába Futómű Kft-nél hajtáslánc termékfejlesztés keretében alacsonyabb járműfogyasztás és károsanyag kibocsátás érhető majd el abból a 817 millió forintból, amelyhez a kutatóintézet termékfejlesztési keretösszegéből 281 millió forin kap.


Az UNIVER Product Zrt. vezetésével 755,5 millió forint összköltségű programban a Szent István Egyetem, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem működik közre. A fejlesztés célja olyan fűszerpaprika fajták előállítása, amelyek ellenállóak a baktériumokkal szemben. A nemesítéssel előállítandó új fajtasor az Univer ételízesítők megfelelő alapanyag-ellátását biztosítja. A teljes projekt összköltségvetéséből a kutatóintézet 68 millió forint beszállítói értéket teremt.
 

GazdaságSzolnokfejlesztéskutatásautóbontóAlcufer Kft.