2024.04.20, Szombat

Jászberényben zajlik az I. Jászsági gazdasági és fejlesztési konferencia

mti

2017.04.21. 13:32

Célja egy hagyományteremtő fórum létrehozása, mely közös gondolkodással és információcserével segíti az országosan is jelentős gazdasági potenciált képviselő Jászság további sikeres fejlődését. 

Hirdetés

Megfelelő energia-beszerzéssel és az energiaellátó-rendszerek korszerűsítésével hosszú távon is fenntarthatók és versenyképesek lesznek a hazai cégek és intézmények - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára pénteken, az I. Jászsági gazdasági és fejlesztési konferencián, Jászberényben.

Szabó Zsolt kiemelte: a magyar gazdaság legnagyobb léptékű és legkorszerűbb technológiákat felvonultató fejlesztései az energetikában zajlanak. Bár a 2020-ra vállalt megújuló energia részarányt - 14,65 százalékot - már elértük, az energiahatékonysági beruházások folytatódnak, a támogatásukra fordítható források pedig bővülnek.

 

Aki most nem lép, menthetetlenül lemarad - fogalmazott az államtitkár. Az uniós támogatásoknak köszönhetően szinte minden energiahatékonysági beruházásra lehet forrást találni. A kormányzat és a gazdasági szereplők közös céljának nevezte, hogy minél nagyobb mértékben nap- és geotermikus energia kiaknázásával lehessen megoldani az épületek energiaellátását Magyarországon. "Most vannak ilyen pályázatok, 3-4 év múlva már nem biztos, hogy lesznek ezekhez hasonló, komplex lehetőségek" - fogalmazott.     

 

A támogatási formákat ismertetve kiemelte: januártól az energiahatékonysági fejlesztések 30 százaléka társasági adókedvezményként elszámolható a cégek számára. A megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (METÁR) az uniós egyeztetés szakaszában van, várhatóan nyártól lép életbe, míg a Life program jelenleg is 60 százaléknyi közvetlen uniós forrással, valamint a gazdasági tárca további 20 százalékos támogatásával segíti környezetvédelmi projektek végrehajtását.

 

Szabó Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a napelem-park építés folyamatosan csökkenő költségei miatt ebbe a szektorba befektetni is érdemes, hiszen a megtérülési mutatók kedvezőek.     

A lakossági lehetőségekről megjegyezte: az Otthon Melege Programon keresztül eddig 123 ezer család kapott támogatást, mely 20-200 ezer forintos éves energia-megtakarításhoz segítette hozzá az érintetteket. Az elavult kazánok cseréjéhez 40 százalékos támogatást nyújt a kormány, folytatódik a hűtő- és mosógép csere program, valamint év közepétől 1,5 milliárdos keretből 60 százalékos támogatás lesz igényelhető a gázkonvektorok cseréjére is.

 

Kállai Mária kormánymegbízott arról beszélt: a TOP 50-ben évek óta számos jászsági vállalkozás szerepel előkelő helyen. Nekik is köszönhető, hogy egy év alatt 24 százalékkal, idén februárra 16 503 - ra csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma a megyében.
Figyelmeztető jelnek nevezte, hogy a megye és a térség munkakeresőinek fele egyaránt szakképzetlen és a legfontosabb foglalkoztatási, valamint versenyképesség-javítási tényezők között említette a gazdasági szereplők igényeihez igazodó képzést, továbbá a munkaerő mobilitásának ösztönzését.         

 

GazdaságJászberényenergiaI. Jászsági gazdasági és fejlesztési konferencia