2024.03.28, Csütörtök
Mi lesz az OMSZ siófoki üdülőjével?
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Mi lesz az OMSZ siófoki üdülőjével?

somogyivar.hu

2020.06.20. 11:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ) a siófoki meteorológiai állomása az 50’-es évek óta közismerten kettős funkciót látott el. Az öt Balaton parti mérőállmás közül a siófoki, a remek fekvésének köszönhetően (a kikötő mellett), egyfajta üdülői szerepet is ellátott. Érthetően az üdülői funkció érdekében évtizedek óta mindent megtesz az OMSZ, most viszont egy komoly ingatlanfejlesztő törvényes és együttműködő fellépése komoly kihívást okoz a siófoki mérőállomásnak az obszervatóriumhoz tartozó üdülő funkciójának a megtartásában.

Hirdetés

A napokban kritikus sajtóorgánumok hangzatos címekkel ellátott cikkekben számoltak be arról, hogy „Veszélyben a siófoki előrejelzés mérései”. Ahogyan ez lenni szokott kishazánkban az obszervatórium „vészjelzésére” jelentős civil szervezetek léptek elő és mára állami beavatkozást követelnek, hogy miután a szigorú építéshatósági eljárások nem hoztak számukra „eredményt”, valaki akadályozza már meg végre, hogy a mérőállomás/üdülő melletti telekre, ahol korábban is egy ingatlan állt, ne épülhessem egy új társasház.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Huncut történet...

Persze sem a sajtóbeszámolók, sem a civil felszólalók nem tesznek említést arról, hogy miután eladásra került az obszervatórium előtti partszakasz, az obszervatóriumnak mára valójában nincs önálló Balatonpartja. Természetesen az, hogy a mérőállomásnak van-e hozzá tartozó partszakasza vagy sem, a méréseket egyáltalán nem befolyásolják, hiszen jogi értelemben ma sincs már önálló partszakasza.

A hisztérikussá váló, egyértelműen generált közhangulat számára azt sem tárták fel a beszámolók készítői, hogy az új telektulajdonos mielőtt megvásárolta a telket, a létező összes egyeztetést lefolytatta, mind az OMSZ munkatársaival, mind Siófok várossal, mind pedig a másodfokon eljáró építéshatosággal a megyei kormányhivatallal.

Hiszen miért is vett volna meg egy több százmillió forint értékű telket, ha arra nem építhet...

A képre kattintva galéria nyílik!

Itt meg kell állapítani, hogy a döntően kritikus orgánumok beszámolói, talán annak érdekében, hogy felhergeljék a közhangulatot kikutatták, hogy az új telektulajdonos az a Molnár György, aki a legnagyobb hazai tulajdonú betongyártó Molnár Beton Kft. tulajdonosa egyben.

Azt persze senki nem említette, hogy a Molnár Beton Kft. jó húsz éve dolgozik együtt a Markettel.

... és máris kész az összeesküvés elmélet, és így mára igazi országos botrányként lehetett például a 168ora.hu portálon azzal a címmel egy írást közzétenni, miszerint: „Orbán kötélbarátjához köthető cég építene ötemeletes házat a siófoki obszervatórium mellé, akár gajra is mehet a balatoni viharjelzés”

Molnár úrnak természetesen a betongyártás mellett további vállalkozásai is vannak. Így az ingatlanfejlesztési üzletágát koordináló unit, ami az elmúlt években rendre több száz lakást  épített az ország különböző pontjain. Azt sem említik a beszámolók, hogy az ingatlanfejlesztések során eddig egyetlen alkalommal sem kerültek jogi eljárás alá.

Kolaris Gergely az ingatlanfejlesztő ingatlanfejlesztési üzletág társtulajdonosa lapunknak elmondta, hogy azért nem kerültek peres eljárásba, mert minden esetben alaposan előkészülnek egy beruházáshoz, mindenkivel egyeztetnek és csak akkor építkeznek, ha minden érdekelt fél szempontjait figyelembe vették.

 

Zsarolás vagy kompromisszum?

A beszámolók azt sem tárták fel, hogy Agrár Minisztériumhoz (AM) tartozó OMSZ számára az előzetes egyeztetések során az új tulajdonos a Molnár Beton Kft. tulajdonában álló Azúr Szórakoztató Központ Kft., mint az éptési engedély megszerzője, és a tualjdonos magánszemélyek a megvásárolt rendkívül értékes telek hetedét, mintegy 77 négyzetméteres részt ingyenesen átadott az FM számára, a mérési tevékenység kiterjesztésére annak reményében, hogy „szomszéd” a további szempontok figyelembevételével az építési beruházást végtére is támogatja. (A telek mára a AM tulajdonába is került.)

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Lapunk értesülése alapján a beruházó ennek megfelelően egyrészt úgy alakította az épület terveit, hogy az az obszervatóriumtól távolodva lépcsőzetesen növekedjen. Jegyzőkönyvben nyilatkozott arról, hogy az építendő ház tetején az OMSZ számára örökös szolgalmi jogot biztosít.

Tehát, ha oda az obszervatórium bármilyen mérőeszközt fel kíván tenni a jövőben, abban semmi sem akadályozhatja.

A társasházat úgy tervezte meg, hogy annak a működése teljes mértékben ugynevezett null emissziós legyen, tehát az épület működéséből eredő szennyezőanyag semmilyen módon nem befolyásolhatja az obszervatórium mérőműszereit. Végül, a jegyzőkönyvben rögzítetten, felajánlott 20 millió forint értékű eszközberuházási támogatást is az OMSZ számára.

 

A szakhatóságok vizsgálati eredménye a következő

A beruházás lebonyolítására a szakhatóságok a több évig tartó nagyon alapos eljárásokat követően az engedélyeket egybehangzóan kiadták. Az eljárásban közreműködött:

  • a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság,
  • a Baranya Megyei Kormányhivatal, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi, Mérésügyi és Műszaki Biztonysági Osztály,
  • Budapesti Fővárosi Kormányhivatal Országos Közúti és Hajózási Főosztály Kikötői Osztálya,
  • valamint Siófok Város Polgármestere.

 

Valóban veszélyezteti a beépítés a méréseket?

Dr. Gyuró György Ph.D. ✟ okleveles meteorológus felkérésre 2014-ben szakvéleményt készített a felmerült kifogások kapcsán.

A 16 pontos szakvéleményben Dr. Gyuró leírja például, hogy „A fák növekedése az Obszervatórium területén erősen megkérdőjelezi az adatsor homogenitását.” ... „A WMO – az éghajlatváltozás monitorozása céljából – olyan állomások megjelölését kérte a tagállamoktól, amelyek a légkör éghajlati értékeinek megfigyelése szempontjából is fontosak lehetnek (Regional Basic Climatological Network, RBCN) A 2014. január 1-jei állapotot tükröző nyilvántartás (WMO-No. 9) 2095 állomást tartalmaz. A siófoki állomás ebben a felsorolásban nem szerepel.” ... „Az Obszervatórium területe az 1955-ös építkezések kezdete óta körbeépített. A jelen építkezés ezen – meteorológiai szempontból – nem változtat.” ... „ A helyszín szemrevételezése után, az ingatlan környezetének előzményeit is ismerve megállapítható, hogy az Obszervatórium az új építmény létrejötte után is alkalmas lesz eddigi feladatainak ellátására.”

 

...végkifejlet?

„2020. 06. 11-én a Somogy Megyei Kormányhivatal helyszíni szemlét tartott a szomszédos ingatlanok képviselőinek a részvételével, ahol megállapításra került, hogy az építési munkálatok nem kezdődtek meg.” - Ez a megállapítás, aki már akár egy hátsóépületet is épített tudja, hogy mit jelent!

Az építkezés megkezdése előtt semmilyen jogi akadály nincs.

Kérdésünkre, miszerint mégis hol napozzanak a siófoki obszervatórium/üdülő vendégei a jövőben, Kolarics Gergely elmondta, hogy ők arra is ígéretet tettek, hogy a telekhez tartozó partszakaszon hozzájárulnak az obszervatórium vendégei számára, a partszakaszuk használatához...

(Ha viszont csak arról van szó, hogy a jövőben nincs hol napozzanak és fürödjenek az obszervatórium vendégei, azért miért kell azzal ráhozni a frászt az egész országra, hogy veszélyben a balatoni időjárás előrejelzés? – szerk.)

Gyöngyösi Klaudia

Galéria

GazdaságOrszágos Meteorológiai SzolgálatOMSZSiófokBalaton