2024.04.19, Péntek

Vakáció a helikopterbázison

honvedelem.hu

2016.07.29. 11:12

A diákok láthatják, hogy miként is zajlik az élet egy helikopterbázison, hogyan működnek a különböző légi járművek és részesei lehetnek a pilóták, a technikusok munkájának is.

Hirdetés

Hatodik alkalommal szervezetek KatonaSuli-tábort középiskolás diákok részére az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Az első turnus harmincöt résztvevője sikeresen befejezte a „kiképzést”, a következő csoport tagjai pedig július 25-én érkeztek a bázisra. A tábor vezetője Mádi Lajos alezredes, az alakulat kiképzési főnöke, a diákalegység parancsnoka Kiss Béla főhadnagy.

Ébresztő 05.45-kor, takarodó 22.00-kor, a két időpont között pedig kemény katonai kiképzés – az ország nyolc megyéjéből és a fővárosból huszonnégy srác és tizenegy lány döntött úgy, hogy a szolnoki helikopterbázis KatonaSuli táborának első turnusára jelentkezve, a nyári vakáció egy hetét szigorú napirendet tartva, egyenruhában töltik. 

A legtávolabbról érkező „újonc” Katarból jött. Legénységi körletekben kaptak szállást, a laktanyát csak a tábor végén hagyhatták el. Mádi Lajos alezredes, a tábor vezetője az első napokon történteket értékelve elmondta: a diákok nagyon gyorsan „felvették a fordulatszámot”, elfogadják és betartják a rájuk vonatkozó szabályokat, fegyelemsértés nem történt. Ezeknek a táboroknak egyik legnagyobb értéke, hogy viszonylag rövid idő alatt is nagyon megerősödik fiatalok közötti bajtársiasság, amelynek köszönhetően együttműködésre képes közösséggé kovácsolódnak. 

A szolnoki „kiképzés” népszerűségét mutatja, hogy egyre több a visszatérő táborlakó. A résztvevők jelentős része pedig olyan iskolából jött, amellyel együttműködési megállapodása van az alakulatnak. A bázis többek közt azért is lehet vonzó helyszín a diákok részére, mert egyedül itt láthatják, hogy miként is zajlik az élet egy helikopterbázison, hogyan működnek a különböző légi járművek és részesei lehetnek a pilóták, a technikusok munkájának is. Az egyedülálló helyi sajátosságok bemutatása mellett azonban a középiskolások megismerkedhetnek a Magyar Honvédséggel, a honvédelmi kötelezettséggel járó követelményekkel, feladatokkal, a katonák szolgálati körülményeivel és az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot vállalókkal szemben támasztott elvárásokkal is. 

A táborok mottója: Katonai alapismeretek a gyakorlatban. Ennek szellemében a foglalkozásokat szinte kizárólag terepen tartják. Az első turnus résztvevői már a megérkezésük napján meghallgattak egy szabályzatismereti előadást, volt alaki foglalkozásuk, és a megismerkedtek a tereptan alapjaival is. A második napon a katonai járőrök feladatait sajátították el, gyakorolták az álcázást, a figyelést, és kipróbálták a különböző a túlélési technikákat. Ezután lőelmélet és fegyverismeret következett, majd a légierő mindennapjaiba kaptak bepillantást: megnéztek egy statikus bemutató, jártak a hangárokban és az irányító toronyban is. A rendszeresített kézifegyverek hatásbemutatója után pedig paintball- és légpuska lövészeten a saját ügyességüket is kipróbálhatták. A kiképzési hét utolsó napja közös szalonnasütéssel zárult. Mádi alezredes és segítői szerint egyébként a diákoknak legjobban a túlélési gyakorlatok és a harcászati foglalkozások tetszettek, az intenzív reggeli torna említésekor viszont szinte mindegyikük elhúzta a száját.

A pécsváradi II. Béla középiskola diákjai állandó résztvevői a tábornak, a nyári szünet egy-egy hetét hat éve mindig a helikopterbázison töltik. Négy tanítványát idén - a katonai alapismereteket is oktató - matematikatanár, Bögyös István kísérte el Szolnokra. Az iskola tanulói közül öten részesülnek Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíjban, kiváló tanulmányi eredményeik, példás magaviseletük és a testnevelésben elért érdemjegyeik alapján pedig négyen nyerték el a Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíjat. 

 


Az kiváló tanulók közül Jakab Dominika Fanni és Sebestyén Petra szintén egyenruhában töltötték a vakáció egy hetét Szolnokon. Választható tantárgyként mindketten katonai alapismeretekből szeretnének érettségizni, Dominika az MH Altiszti Akadémiára készül, Petra pedig az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolába fog felvételizni. 

Idén először egyénileg is lehetett jelentkezni a helikopterbázis honvédelmi táborába, a szervezők ugyanis a www.katonasuli.hu internetes oldalon is népszerűsítették a turnusokat. Tiger Lili Petra azonban a szülei javaslatára jött el a táborba. Édesapja, Tiger Zoltán főtörzsőrmester, az alakulat logisztikai zászlóaljának altisztje ugyanis oktatóként vesz részt a diákok nyári kiképzésében. Viszont bármennyire is családias a hangulat, protekció nincs: a cukrásznak tanuló 15 éves diáklány sem mehetett haza esténként, a többiekkel együtt, egy hétig a laktanyában aludt. 
 


A szolnoki tábor első turnusának legtávolabbról érkezett résztvevője Dávida Milán volt: a kettős állampolgárságú fiatalember szüleivel jelenleg Katarban él. Malajziában született, nyolc év után onnan költöztek át a Közel-Keletre. Brit iskolába jár, egyelőre három nyelven beszél, de már aktívan tanulja a németet is. Nálunk szeptembertől tizenegyedik évfolyamos lenne, a katari iskolarendszer szerint azonban ősszel már a 12. osztályba fog járni. Diplomáciai pályára készül, az egyetemet Magyarországon szeretné elvégezni. Idén az egész nyarat hazánkban tölti, azonban úgy döntött, hogy a remeknek ígérkező balatoni programok előtt egy hétre Szolnokra is eljön. Pontosan tudta, hogy itt mi vár rá, édesapja egyik barátja ugyanis a helikopterbázison dolgozik. Az ő javaslatára próbálta ki magát egyenruhában is.

forrás: honvedelem.hu