2024.04.24, Szerda

Parancsnokváltás a szolnoki Helikopter Bázison

honvedelem.hu

2016.08.16. 08:38

Egy hosszú, eredményes katonai pályafutás fejeződött be augusztus 15-én, hétfőn: az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségén köszönt el kollégáitól Lamos Imre dandártábornok és vette át a „stafétabotot” dr. Koller József ezredes, az alakulat és egyben a helyőrség új, megbízott parancsnoka.

Hirdetés

Az ünnepségen – mások mellett - részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök; dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes; illetve Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is. Az ünnepségnek helyet adó hangár berendezése is a hosszúra nyúlt katonai és nem mellesleg hajózói pályafutást szimbolizálta: az 1973-ban repült első típus, a Mi-4 szállítóhelikopter párja a tábornok legutolsó repült típusa, a világhíres „Csőrike 2”, azaz a 716-os oldalszámú Mi-24V harci-helikopter volt. 

„Mást nem tudok itt most elmondani, csak a köszönet szavát” - mondta Lamos Imre dandártábornok, aki 2004-től, az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred Szolnokra költözésétől parancsnokhelyettesi, majd 2007 szeptemberétől parancsnoki beosztásban dolgozott és repült Szolnokon. A sikerrel befutott pályát és a megkapott lehetőségeket feleségének, szüleinek, majd nevelőinek, oktatóinak, elöljáróinak, volt parancsnokainak és Szolnok városának megköszönő tábornok emlékeztetett: az MH 86. Szolnok Helikopterbázis katonái számos fejezettel gazdagították a magyar repülés történetét. A második világháborút követően a magyar hajózók és műszakiak elsőként hajtottak végre feladatokat hadműveleti területen, Afganisztánban. Kialakították az éjellátó képességet is, s jelenleg is becsülettel helytállnak a missziókban vagy éppen a hazai határvédelmet erősítő Közös Akarat műveletben is. 

A búcsúzó parancsnok kiemelte: pozitív változásokkal adhatja át beosztását, hiszen nemrég két AS-350B Écureuil helikopterrel gazdagodott a bázis állománya és hamarosan útra kelnek a nagyjavításra szánt Mi-17-es helikopterek is. 

Dr. Koller József ezredes megköszönte a távozó parancsnoknak a több mint 20 éves közös munkát. Mint hozzátette: Lamos tábornok emiatt talán a családjánál is jobban ismeri őt. „Azon a nyomvonalon fogunk tovább haladni, amit te tettél le elénk” - jelentette ki a bázis új, megbízott parancsnoka, aki kiemelte: büszke, hogy egy ilyen kiváló csapat vezetését veheti át. „Tudjuk, hogy csak csapatmunkával, kitartással és az elöljárók támogatásával, bizalmával oldhatóak meg az új kihívások” - tette hozzá Koller ezredes. Külön megköszönte az elmúlt két és fél esztendőt, amely során stratégiai szinten, az egész légierőt átfogó beosztásban dolgozhatott, s ennek tapasztalatait és előnyeit az egész légierő és a helikopterbázis hasznára forgathatja. Mint mondta: a bázis állományától ugyanazt a bizalmat kéri parancsnoki beosztásához is, melyet parancsnokhelyettesként hét éven át már megkapott. „Az új kihívásokra nekünk, együtt kell megtalálni a megoldásokat. Emberség, tisztesség, szakmaiság és kitartás - ezt ígérhetem a bázis állományának. Számomra a legfontosabb önök lesznek, s a feladatokat közösen fogjuk végrehajtani” - mondta Koller József. 

„Elsőként elismerésemet és köszönetemet és szeretném kifejezni Lamos Imre dandártábornok úrnak a hosszú, becsületes, tisztességes szolgálatáért” - kezdte beszédét dr. Benkő Tibor vezérezredes, hozzátéve: „Szerény, szókimondó, őszinte, becsületes parancsnokot ismerhettem meg személyében, s mindvégig ez jellemezte őt. Beosztottaiért, katonáiért mindig kiállt.” Mint a Honvéd Vezérkar főnök fogalmazott: egyedülálló az a teljesítmény, hogy 62 évesen is parancsnoki beosztásban állhatott a bázis élén. 

A vezérezredes megköszönte, hogy Lamos tábornok egyben tartotta a „csapatot”. „Igaz, csak a mondásodat követted, amely szerint a jó pilóta még a hangárajtón is képes repülni” – mondta Benkő Tibor.

forrás: honvedelem.hu / szolnok.hu