2024.03.28, Csütörtök

Szolnokon is vetítik a BuSho Fesztivál filmjeit

busho.hu, MTI

2016.08.30. 09:24

A BuSho Fesztivál nem busójárás, ez bizony nemzetközi rövidfilm fesztivál.

Hirdetés

A fiatal filmesek összefogásában 2004 őszén létrejött fesztivál eredetileg a rövidfilmes kategóriában tátongó űrt volt hivatott betölteni. Rekordsebességgel vált nemzetközivé, 2007-ben már 45 ország képviseltette magát. A BuSho név egy szójáték eredménye (Budapest Short – budapesti rövid), ami azonban a tradícionális dél-magyarországi népszokásra, a télűző Busójárásra utal. 

 

A ma kezdődő 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 4-ig tartó programjában fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmeket vetítenek Budapesten és vidéki helyszíneken.

Szolnokon a Tisza Art Mozi tűzi műsorára a filmeket. Augusztus 31. és szeptember 1-2-án 14.00-20.00 óra nézhetjük meg a versenyfilmeket.

 

A nemzetközi zsűribe ezúttal Nadja Bakuradze orosz-izraeli kísérleti filmes mellett Christian Inaraja Genís grafikusművész, illusztrátor kapott meghívást. Mellettük a magyar képviselő Koncz Teréz kreatív producer és rendező lesz, Wolfgang Leis állandó zsűritag pedig a nemzetközi zsűri koordinátora. Ők döntenek arról, hogy ki kapja a fesztivál három fődíját, a hét kategória díjat, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanács által felajánlott kétszer 500 ezer forintos különdíjat, amelyet a legjobb magyar animációs, illetve fikciós filmnek ítélnek oda.
    

A tavalyi debütálás után ismét kiosztják a Sziget Kft. felajánlásában azt a hetijegyet, amely egy három fős ministáb részére nyújt belépést és forgatási engedélyt a 2017-es Sziget fesztiválra.
    

A versenyprogramban John Hurt angol színész vagy épp Ridley Scott angol rendező fémjelezte produkciók mellett látható lesz a legjobb animációs rövidfilm kategóriában Oscar-díj jelölést kapott orosz We Can't Live Without Cosmos című alkotás vagy a rövidfilm kategóriában szintén Oscar-jelölést kapott osztrák Patrick Vollrath munkája, az Everything Will Be Okay (Alles wird gut). Mindezek mellett bemutatkozik Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje is, amelyet nemrégiben jelöltek a 2016-os diák-Oscar-díjra (Student Academy Awards) a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában.

Helyi hírekSzolnokbushorövidfilm