2024.03.28, Csütörtök

Kombinált téli vízszint lesz a Tisza-tavon

kotivizig.hu

2016.09.28. 09:20

A tározó leürítése ezúttal is két ütemben történik meg, a vízszintet a tervek szerint november elsejétől kezdődően 580 centiméterre csökkenti, majd két nap múlva fokozatosan 620 centiméterre emeli az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Hirdetés

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az előttünk álló téli időszakban is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. Erről született megállapodás a szeptember 27-én, Kiskörén rendezett hagyományos egyeztető tárgyaláson.

 

Az eseményen Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója elmondta, hogy a Tisza-tó környezetvédelmi hatásvizsgálatának megfelelően módosult a tározó üzemrendje, mégpedig egy új elemmel bővült.

Immár a nyári vízhiányos időszakban alkalmazott 735+-5 centiméteres duzzasztási szint is a normális üzemrend része. A keddi egyeztetésen a Tisza-tó használatában érdekelt és érintett szervezetek megjelent képviselői kifejtették álláspontjukat a téli vízszint beállításának időpontjával és mértékével kapcsolatban. Kompromisszumos megoldásként végül a többség a tározó leürítésének november elsejei kezdetét támogatta, miután a víz hőmérséklete lehűl 6-9 fok közé.

Az első két napon napi 10 centiméterrel csökkenthető a tó vízszintje, majd napi 5-7 centiméteres ütemben mindaddig, amíg el nem éri az 580 centiméteres – Kisköre-felsőn mért – vízállást. Utóbbi szint azonban csak két napig lesz a Tisza-tóban, majd duzzasztást követően 620 centiméterre állítjuk be a tavaszig érvényes vízszintet. 

 

A kiskörei egyeztetésen napirendre került a tavat övező töltéskoronán, a kerékpárosok védelme érdekében bevezetett új forgalmi rend, és az azzal kapcsolatos tapasztalatok is. A megjelentek pro és kontra véleményeinek meghallgatása után döntés született arról, hogy a Laskó-patak hídjánál lévő sorompót áthelyezik pár száz méterrel arrébb, az újlőrincfalvai csónakkikötőhöz, továbbá arról, hogy valamennyi szolgálati feladatot ellátó szervezet (pl. mentők, tűzoltók, rendőrség) zárcserét követően kulcsot kap a lezárt, kétkerekűvel átjárható sorompókhoz.

Lovas Attila igazgató bejelentette: a Tisza-tavi töltés – az átmenő gépjárműforgalom megakadályozása végett, sorompókkal történt - lezárását a téli vízszint időszakára – november elsejével - feloldják a nyári vízszint beállításáig, legkésőbb április 30-ig.