2024.04.24, Szerda

Ingyenes egészségügyi szűrések a megyében

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

2016.11.07. 08:49

Folyatódott a kistelepülési egészségügyi szűrőprogram, melyet 7 évvel ezelőtt indított el a megyei önkormányzat az akkor még fenntartásában működő Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézettel közösen. A jó munkakapcsolat megmaradt és a szűrőprogram azóta is folytatódik a megye 2.000 fő lélekszámú alatti településein.

Hirdetés


Az őszi szűrések első állomáshelyén, Tiszaszőlősőn tartott sajtótájékoztatót Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Mózer Erzsébet, a kórház intézetvezető főorvosa és Kerekes András, Tiszaszőlős polgármestere.

Már a szűrés első óráiban két magas vércukorral és egy kétszázas vérnyomással "rendelkező" pácienst szűrtek ki a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szakorvosaia kistelepülési egészségügyi szűrőprogram idei őszi első állomásán, Tiszaszőlősön. 


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2009. óta biztosít pénzügyi forrást a megye 2.000 fő alatti lakónépességű településein különböző egészségügyi szűrések - vércukor szint , vérnyomás, testzsír mérés, légzésfunkciós vizsgálat, bőrgyógyászati, szemészeti szűrés - helyben történő elvégzéséhez. S mint ahogy helyszíni sajtótájékoztatón Kerekes András polgármester úr is megerősítette, erre nagy szükség is van a megye kis lélekszámú településein, hiszen, ahogy fogalmazott " a vidéki ember nem szívesen utazik oda, ahol nem ismerős". S mikor eljutnak a lakosok szakorvoshoz, sokszor már előrehaladott állapotú betegséggel kell kezelni őket.


Dr. Mózer Erzsébet intézetvezető főorvos elmondta, hogy ezeknek a szűrővizsgálatoknak a célja, hogy a magukat egészségesnek gondoló emberek között kiszűrje azokat a kezdeti betegségeket, amelyeknek gyógyítása még egyszerűbb. 


Idén ősszel még november 12-én Tiszatenyőn lesz ingyenes egészségügyi szűrés. 

Helyi hírekSzűrőprogramTiszaszőlősegészségügyi szűrés