2024.04.24, Szerda

Nagy elismerésben részesült egy martfűi szakács

martfu.hu

2016.12.29. 16:09

Martfű Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Önkormányzati Elismerő Oklevelet” adományozott Rékási Tibor részére a 2016. évi IKA-Kulináris Olimpián Culinary Art (szakács) kategóriában elért bronzérem eredményéért, ezzel kifejezve a város lakosságának tiszteletét és megbecsülését.

Hirdetés

A martfűi olimpikon az önkormányzati elismerést és az ezzel járó pénzjutalmat a Képviselő-testület 2016. december 8.-i ülésén dr. Papp Antal polgármestertől vehette át.

Az IKA-Kulináris Olimpiát 2016. október 22-től 25-ig rendezték meg a németországi Erfurtban. A minden negyedik évben megrendezett, négynapos eseményen közel ötven nemzet több mint 2500 versenyzője méri össze a tudását.

Az idei versenyben 802 egyéni kiállító, 32 nemzeti válogatott, 20 junior nemzeti válogatott, 20 közétkeztetési csapat, 59 regionális csapat, valamint 85 gyümölcs- és zöldségszobrász vett részt. A magyar küldöttségnek jó néhány megyebeli tagja volt, akik több kategóriában is sikeresen szerepeltek a gasztrokulturális megmérettetésen.

Számunkra a legjelentősebb eredményt a martfűi Rékási Tibor érte el, aki Culinary Art (szakács) kategóriában bronzérmet nyert, kiemelkedő teljesítményével ismét öregbítve Martfű hírnevét.

Rékási Tibor természetesen most is az aranyérem megszerzésére törekedett, mint ahogyan a következő világversenyen, két év múlva is az első hely lesz a célja. 2016-ban kategóriájában, a hidegkonyhai készítmények versenyében ez csak egy magyar szakácsnak sikerült.

Ezúttal ötfogásos menü került a tálalóasztalra, igen feszes időrendben. Az aprólékos gonddal, szinte nagyító alatt összeállított falat szendvicsek (finger food-ok) részben itthon készültek, félig kész állapotban szállították azokat a versenyre. Mesterszakácsunktól azt is megtudtuk, hogy a zsűri az általános, nemzetközileg ismert és elfogadott ételeket értékeli elsősorban, nem feltétlenül a magyar specialitásokat.

A gasztronómiai remekművek mellett a zsűri értékesnek találta a tálaláshoz használt fa alapokat is, amelyeket szintén martfűi mester, Stonawski József készített.

Helyi hírekszakácsMartfűversenyelismerő oklevélgasztronómia