2024.04.25, Csütörtök

Közel nyolcvan középiskolás diák vett részt az MH Altiszti Akadémia Repülő Altiszti Oktatási Osztály nyílt napján, Szolnokon.

Hirdetés

Az altiszti akadémia a Magyar Honvédség egyetlen olyan oktatási intézménye, amely a fiatalok számára államilag is elismert katonai szakképzést nyújt. Az első, tavalyi bemutatkozás kedvező tapasztalataira, az altiszti pálya iránti megnövekedett érdeklődésre alapozva, idén is szervezett nyílt napot az MH Altiszti Akadémia szolnoki intézménye. Csakúgy, mint az elmúlt évben, elsősorban most is a repülőműszaki pálya iránt érdeklődő diákokat várták.

A diákokat Kiss Csaba László őrnagy, az MH Altiszti Akadémia Repülő Altiszti Oktatási Osztály alosztályvezetője üdvözölte, majd Bárdos Péter alezredes, osztályvezető mutatta be az intézményt. Ismertette a jelentkezés feltételeit, az oktatás folyamatát, a honvéd altisztjelöltekkel szemben támasztott követelményeket, a részükre biztosított járandóságokat, a szabadidős-, kulturális- és sportolási lehetőségeket.

Az előadások utáni rögtönzött „közvélemény-kutatás” kérdéseire válaszolva hatan jelezték, hogy már döntöttek is: az altiszti pályát fogják választani. Köztük volt Kovács Klaudia is. A Letenyén lakó, de a fővárosban vendéglátósként dolgozó ifjú hölgy édesapja és nagypapája is hivatásos katonaként vonultak nyugállományba. Évek óta készül a fegyveres szolgálatra, tavaly sikeresen teljesítette is a jelentkezés fizikai, pszichológiai és egészségügyi követelményeit, nyelvvizsgája azonban akkor még nem volt. Azóta viszont sikeresen elvégzett egy nyelvtanfolyamot, s az idén ismét jelentkezni fog az altiszti akadémiára. Részt vett a szentendrei nyílt napon is, s bevallotta: nagyjából már el is döntötte, hogy milyen szakirányon szeretne tanulni. Azonban az elhatározása esetleg módosulhat, ezért a választott fegyvernemét még nem akarta elárulni.
 

A szóbeli tájékoztatókat követően honvéd altisztjelöltek vezetésével a diákok és kísérő tanáraik csoportokat alakítva, forgószínpad szerűen megtekintették a szaktantermeket, a tanhangárt, a tanműhelyeket, a sportcentrumot, a hallgatók körleteit és a könyvtárat. A szerződéses katonai pálya és az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat iránt is érdeklődők kérdéseire pedig Molnár János őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Központ toborzó részlegének vezetője és munkatársa, Árvai Anita hadnagy válaszoltak. Szilágyi György ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnokhelyettese az érdeklődők létszáma alapján sikeresnek és eredményesnek minősítette a repülő altiszti oktatási osztály idei nyílt napját.

 

Azokkal a pályaválasztás előtt álló tanulókkal pedig, akik a mostoha időjárás miatt most nem tudtak eljönni Szolnokra, január 19-21. közt a Hungexpo területén, a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon szeretne találkozni. Az MH Altiszti Akadémia államilag is elismert OKJ 54 emeltszintű kétéves katonai szakképzésére 2017. február 15-kéig lehet jelentkezni. A jelentkezés feltételei: alapfokú angol nyelvvizsga (B1), magyar állampolgárság, magyarországi lakhely, 18-22. életév, büntetlen előélet, érettségi bizonyítvány, vagy annak folyó tanévben történő megszerzése, egészségügyi, pszichikai és fizikai megfelelés.

Helyi hírekSzolnokMH Altiszti Akadémia Repülő Altiszti Oktatási Osztályrepülőműszaki pálya