2024.04.18, Csütörtök

Átadták a felújított kőtelki tűzoltólaktanyát

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.02.23. 12:58

Az egyesület 2014-ben döntött úgy, hogy él a felkínált lehetőséggel, egy személyautóval és a meglévő eszközökkel, felszerelésekkel, a hivatásos tűzoltóknak segítséget nyújtva, részt vállal Kőtelek és további négy település biztonságának őrzésében.

Hirdetés

Február 22-én vágták át a szalagot az előtt a felújított, egykori patikusház előtt, amely immár a kőtelki önkéntes tűzoltók laktanyájául szolgál a továbbiakban.

Az átadón dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár hangsúlyozta, fontos, hogy a helyiek igazi értéket teremtettek, amely állami és önkormányzati támogatással nem csak megélhetést nyújt 14 embernek, de biztonságot is teremt Kőteleknek és a környező településeknek. Dr. Hoffmann Imre kiemelte, jelenleg 67,5%-os az országos foglalkoztatási ráta, és a közfoglalkoztatási program jó irányt szabott azzal, hogy segély helyett a munkához jutatta az embereket.

 

Lovász Tibor polgármester arról beszélt, hogy egy olyan kicsi településnek, mint Kőtelek, nagyon takarékosan kell gazdálkodnia ahhoz, hogy ilyen beruházást véghez tudjon vinni. Ehhez állami támogatás nélkül hozzá sem tudtak volna kezdeni, az pedig szinte természetes, hogy a helyi emberek önkéntes munkájukkal járulnak hozzá a közös ügy sikeréhez.

 

Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, aki a laktanya 2015-ös alapkőletételétől kezdve nyomon követi az eseményeket, annak az örömének adott hangot, hogy egy kistelepülés erőfeszítései közösséget teremtenek, és ez előtt a közösség előtt óriási fejlődési lehetőség áll.

 

Az avatón emléklapot kapott Kiss László helyi ezermester, aki egészen pontosan 27 munkaórát töltött azzal, hogy a romjaiban heverő régi kocsifecskendőt, ami sokáig a faluközpontban állt, eredeti pompájába visszaállítsa. A kocsifecskendő most a laktanya előtt lelte meg méltó helyét.

 

A laktanyát Fejes János plébános szentelte fel, a szalagot Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár, Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM OKF tűzoltósági főosztályvezetője és Lovász Tibor polgármester vágta át.

Az egyesület 2014-ben döntött úgy, hogy él a felkínált lehetőséggel, egy személyautóval és a meglévő eszközökkel, felszerelésekkel, a hivatásos tűzoltóknak segítséget nyújtva, részt vállal Kőtelek és további négy település biztonságának őrzésében. Ezt követően, pályázatok, képzések, eszközvásárlások útján, lépésről lépésre fejlődött, és nagy terveket dédelget a továbbiakban is. Mindez azért is fontos, mert Nagykörű, Kőtelek, Csataszög, Hunyadfalva és Tiszasüly térsége a Szolnoktól való távolság és a rossz útviszonyok a megye legkritikusabb területe, mentő-tűzvédelmi szempontból.

Pályázatok, helyi iparűzési adó és a közmunka program teremtett jó alapot a fejlődéshez. Ez vezetett oda, hogy a laktanya és szertár ünnepélyes alapkőletétele 2015. július 17-én megtörténhetett. A teljesen új építésű, két kocsi állásos  szertárt 2016. május 2-án avatták, 2016 szeptemberében pedig Budapesten átadtak az egyesületnek egy felújított MB-RBI TLF1000 típusú gépjárműfecskendőt is.

A kőtelki önkéntes tűzoltók az óta számos bevetésen vannak túl, rendszeres résztvevői a megyeszékhelyen szervezett gyakorlatoknak, és jelenleg egy megyei tűzoltóverseny gondolatát is dédelgetik…

Helyi hírektűzoltóságKőtelekJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtűzoltólaktanya