2024.04.20, Szombat

Ünnepi MÁK ülés a Megyeházán

kormányhivatal.hu

2017.04.27. 14:27

Ünnepi Megyei Államigazgatási Kollégiumi Ülést tartott az Alaptörvény Napja alkalmából a megyei kormányhivatal. A Megyeháza dísztermében megtartott eseményen Dr. Kállai Mária kormánymegbízott köszöntötte a résztvevőket, majd a vármegyeháza épületéről, a jászkun identitásról és a jó államról hangzottak el előadások.

Hirdetés

2011 óta a Kormány a közigazgatás fejlesztését meghatározó stratégiai dokumentumokban fontos célként határozta meg az állam megfelelő, észszerű és hatékony működtetésének kialakítását, a Jó Állam, majd a Szolgáltató Állam megvalósítását. Ez azt jelenti, hogy a közjó és a közszolgálati etika normáira támaszkodva szorosan összekapcsolódik a jó kormányzás és a jó közigazgatás fogalma.

A kormány 2010 óta több szakaszos folyamat keretében valósítja meg az állampolgár-központú, hatékony államigazgatás megteremtését, a szolgáltató állam kialakítását.

A kitűzött célok azonban csak akkor valósíthatóak meg, ha a közigazgatás egészét érintően sikerül szemléletváltást véghezvinni. Ennek a törekvésnek az egyik meghatározó pillére az állam és polgárai, az állam és a vállalkozó szféra, az állam és önkormányzatok közötti újjá alakított kapcsolat.

Egy olyan közigazgatási reform zajlik, amely hosszútávon megváltoztatja az állam és a polgárok közötti hagyományos viszonyrendszert, a partnerség új kultúráját honosítja meg – fogalmazott Dr. Kállai Mária.

 

A kormánymegbízotti köszöntőt követően ünnepi műsort adtak elő a szolnoki Széchenyi István Gimnázium diákjai, akik részleteket adtak elő a megye neves ispánjainak, alispánjainak beszédeiből.

Dr. Fülöp Tamás, a Pallasz Athéné Egyetem tudományos rektorhelyettese tartott előadást a „Vármegyeháza varázsütésre” címmel. Ezt követően Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke tartott prezentációt. Előadásában hallhattunk többek között a megyei önkormányzat új szerepéről, a programokról és az erősödő jászkun tudatról is.

Végül Dr. Kaiser Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államkutatási és Fejlesztési Intézetének tudományos igazgatója a „Kormányzati teljesítménymérések és a Jó Állam” címmel tartott tájékoztató előadást, amelyben a jó állam jelentésről, a kutatás módszeréről és eszközeiről is szólt.

 

Galéria

Helyi hírekMegyei Államigazgatási Kollégiumjászkun identitástudatAlaptörvény Napja