2024.03.29, Péntek

A szabványoknak megfelelő a kunszentmártoni ivóvíz

mti

2017.05.04. 08:46

Aggódnak a helyiek a kunszentmártoni ivóvíz sárgásbarna színe és szokatlan illata miatt. A Tiszazugi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke szerint alaptalanok a félelmek, a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az ivóvíz minősége megfelel az európai uniós szabványoknak.

Hirdetés

 

2015 végén zárult a Tiszazug ivóvízminőség-javítását szolgáló beruházás, amelynek révén a térség 12 településén, valamint a hozzájuk tartozó több településrészen egészséges ivóvízhez juthatnak az ott élők.

A beruházás lezárulta után a napokban értesült Molnár Bálint arról, hogy egyes kunszentmártoni lakosok sárgásbarna színű, rossz szagú ivóvízre panaszkodnak. Hangsúlyozta: alaptalanok az aggodalmak, hiszen a víztermelő kutakból származó víz tisztítására a csépai vízműtelepen új technológiát építettek ki. Jelenleg a próbaüzem tart, a termelt és az európai uniós szabványoknak megfelelő minőségű ivóvizet fogyasztják a lakosok.


Szólt arról, hogy folyamatos az ellenőrzés a tisztítási technológiánál és a hatóság által a vízhálózaton kijelölt mintavételi helyeken. 
A problémát a csőfalakról fokozatosan oldódó régi, sárgásbarna színű lerakódás okozza, hiszen a mintegy ötvenéves vízvezetékeket nem lehetett kicserélni az európai uniós támogatásból. Erre megoldást a szolgáltató Bácsvíz Zrt. általi folyamatos mosatás jelent.


Más településeken pozitív tapasztalatokról számoltak be a beruházás után.


A szolgáltató Bácsvíz Zrt. megerősítette, hogy európai uniós szabványoknak megfelelő a kunszentmártoni ivóvíz. 
A Tiszazug ivóvízminőség-javítását szolgáló beruházás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében valósult meg, 2,722 milliárd forint európai uniós támogatás felhasználásával. A projekt összköltségvetése 3,272 milliárd forint volt.
A beruházást az tette szükségessé, hogy a társuláshoz tartozó településeken az ivóvízben határérték feletti mértékben volt jelen a törvényben meghatározott káros anyagok valamelyike.

A projekt révén Öcsöd, Tiszaföldvár, Martfű, Csépa, Cserkeszőlő, Tiszasas, Tiszaug, Tiszainoka, Tiszakürt, Nagyrév, Szelevény, Szelevény-Pálóczipuszta, Szelevény-Halesz, Kunszentmárton, Kungyalu, Tiszakürt-Bogaras ivóvízellátása javult.

Helyi hírekivóvízKunszentmártonTiszazug ivóvízminőség-javítás