2024.04.19, Péntek

Mezőtúr - Sajtótájékoztató az áprilisi testületi ülésekről

Mezőtúr

2017.05.12. 15:26

Áprilisi testületi ülések témájában tartott sajtótájékoztatót Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere és Batta Attila Viktor alpolgármester.

Hirdetés

– Feladat-ellátási szerződés megszűntetéséről és a háziorvosi praxisjog elidegenítésére vonatkozó bejelentésről is tárgyaltak. Mit takar ez a napirendi pont?

H.Zs.: – Háziorvosi ellátásról van szó, amely az önkormányzat feladatai közé tartozik. Az egyik háziorvosunk, dr. Imreh Zoltán doktor úr nyugdíjba vonul. Ő értékesítette a praxisát dr. Havasi Juditnak, így ő lesz az új orvos az adott körzetben. Imreh doktor úrnak ezúton is köszönjük az áldozatos munkáját, nagyon jó egészséget, valamint hosszú boldog nyugdíjas éveket kívánunk. Természetesen a doktornőt pedig szeretettel várjuk. Örülök, hogy egy mezőtúri hölgy tér vissza háziorvosként városunkba.

 

–  A Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő KN Kft. és a Mezőtúri Városfejlesztési Kft. tevékenységének 2016. évi kompenzálásáról is döntött a képviselő-testület. Mit tudhatunk erről?

H.Zs.: – Mindkét gazdasági társaság közfeladatot lát el. Az Intézményellátó Kft. a legnagyobb cégünk, amely az önkormányzatunk 100%-os tulajdonában van és rendkívül sok tevékenységi körük van. A Városfejlesztési Kft. pályázatokkal, projekt managementtel foglalkozik. Mindkettő veszteséget halmozott fel a feladatellátás során 2016-ban, ennek a pénzügyi kompenzálásáról beszéltünk. Hiszen nagyon fontos, hogy ezek a társaságaink ne legyenek veszteségesek, mert a pályázati lehetőségeknél ez kizáró ok. Emiatt a képviselő-testület azt a döntést hozta, hogy a pénzügyi kompenzációt finanszírozza.

 

– A testületi ülést követően Mezőtúr Város Önkormányzatának Ideiglenes Bizottsága megtárgyalta a civil szervezetek 2017. évi támogatását. Milyen döntés született?

H.Zs.: – Minden civil szervezet munkája nagyon értékes az önkormányzat számára, ezért természetes számunkra, hogy lehetőségeinkhez képes támogatjuk tevékenységüket. A támogatások odaítélésekor mérlegeltük azt, hogy az adott civilszervezet milyen tevékenységgel foglalkozik, mi a jövőbeni célja, mekkora a tagsága. A források korlátozottak, az idei költségvetésünknek megfelelően az idei évben 3 millió forintot tudtunk szétosztani.

 

– A városnapi rendezvények módosításáról is döntés született.

B.A.V.: – A június 3-ra tervezett Városnapi Sportnapot több okból kifolyólag kénytelenek voltunk egy új időpontra áttenni, melyet később határozunk meg.

 

– Zárt ülésen esett szó a pedagógusnapi kitüntetések adományozásáról. Idén milyen díjak kerültek kiosztásra?

B.A.V.: – A "Mezőtúr neveléséért, oktatásáért díjra" nagyon sok jelölt érkezett. Egy főt választott meg a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság, amely döntést a testület elfogadta. Elárulni nem szeretném a díjazottak neveit, június 1-én, a Pedagógus Napon vehetik majd át ezeket az elismeréseket. Szintén egyet lehet kiadni a "Mezőtúr gyermekeiért" elismerő díjból, ez esetben is megszületett a döntés. Az "Életmű" díjra egy jelölés érkezett, de sajnos ez nyugdíjhoz kötött és az az illető, akit előterjesztettek nem nyugdíjas korú, ezért ezt az elismerést nem tudtuk kiadni.

Helyi hírekmezőtúrMezőtúr Város Önkormányzat