2024.04.24, Szerda

Rekord létszámú nevező volt a jászboldogházi fogathajtó bajnokságon

kormany.hu, mti

2017.05.29. 12:36

Jászboldogházán ezúttal 48 fogat hajtója mérte össze tudását és ügyességét, mely jászkunsági rekordnak számít és országos összevetésben is ritkaságszámba megy annak ellenére, hogy örvendetesen gyarapszik, és immár mintegy hatszázra tehető a hazai lovas versenyek száma.

Hirdetés

A lovas hagyományőrző programok nélkülözhetetlen elemei a magyar kultúrának - jelentette ki a földművelésügyi miniszter szombaton, a Hagyományok Hétvégéje elnevezésű rendezvény keretében megtartott Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fogathajtó Bajnokság második fordulójának díjátadó ünnepségén, Jászboldogházán.

 

A kormány fontosnak tartja a hagyományőrző programok, ezen belül is a lovas rendezvények támogatását, ezek ugyanis részei a magyarság évezredes értékeinek és meghatározó elemei a nemzet identitástudatának.


A magyar ma is "lovas nemzet" - fogalmazott a tárcavezető, aki szerint ezt a megállapítást támasztja alá, hogy az ilyen rendezvényeken nem csak a rajthoz állók, de az érdeklődők száma is folyamatosan nőtt az elmúlt években.
A rendszerváltás idején a sportlovak mennyisége alig haladta meg az 1300-at, ez a szám mára a Kincsem Nemzeti Lovas Programnak köszönhetően többszörösére nőtt: 4500 hivatalosan regisztrált sportlovat tartanak számon ma Magyarországon. Ezzel párhuzamosan többszörösére nőtt az emberi erőfeszítés, a jószágtartók, a lótartók igyekezete és odafigyelése is. Ennek köszönhetően nem csupán fennmaradhat, de gazdagodhat is a lótartás, a lovas hagyományőrzés értékes kultúrája, mely a magyar örökség része és igazi hungarikum - fogalmazott Fazekas Sándor.

Helyi hírekJászboldogházafogathajtó bajnokság