2024.04.25, Csütörtök
Bravúros lómentés Rákócziújfalun

Bravúros lómentés Rákócziújfalun

jasz.katasztrofavedelem.hu

2017.07.17. 08:47

Civil kurázsi és szaktudás, tenni akarás és jó szándék együttes ereje kellett ahhoz, hogy kimenthessék a csatornából azt a két lovat, amelyek kocsival és hajtóval együtt borultak az árokba.

Hirdetés

 

A Juhász dűlőnél történt a baleset, amikor egy lovas kocsi, az elé befogott két lóval együtt, az út melletti másfél méter mély árokba borult. A hajtó kért segítséget, elmondása szerint ő maga is súlyos állapotban volt, nyílt lábszártörést szenvedett. A lovak a kocsi alá szorultak, teljesen mozgásképtelenné váltak, az sem volt tisztázott, hogy az állatok megsérültek-e vagy sem. A helyszínre a mentők a rendőrök és a tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók érkeztek ki, valamint egy arra járó gazda is felajánlotta a segítségét, és a hatósági állatorvosra is szükség volt.

Fábián Attila, a tiszaföldvári tűzoltóság parancsnoka elmondta, hogy először a lovas kocsit kellett elmozdítani, hogy hozzáférjenek a bajbajutott állatokhoz. Az állatorvos ötlete alapján, rendőri közreműködéssel, egy mezőhéki állattartó telepről sikerült egy speciális eszközt a helyszínre szállítani. Az úgynevezett lapockafogóval az állatok csípőrészét stabilizálták. A tűzoltók, a helyben talált rönkök és nagyobb ágak segítségével keretet készítettek, az állatokat ezzel és tűzoltó tömlővel rögzítették. A fogóval és tömlővel stabilizált állatokat egy közeli gazda által biztosított, emelővillás erőgéppel emelték meg. A riadt lovakat meg is kellett nyugtatni, majd óvatosan kiemelni az árokból. A mentőakció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az állatok kisebb sérülésekkel megúszták a balesetet.

 

Galéria

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságRákócziújfalulómentés