2024.03.28, Csütörtök

Önkéntes tartalékos rendszer létrehozását kezdik meg Szolnokon

szolnok.hu

2017.07.20. 11:17

A jelenlegi tervek szerint járásonként egy századot állítanának ki.

Hirdetés

Tartalékos szolgálati forma újraélesztéséről tartottak tájékoztatót a városházán a járás polgármesterei részére. A részleteket Gulyás Zoltán dandártábornok, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese ismertette.

Szolnokon, katonavárosként áthatja mindennapjainkat katonáink jelenléte, illetve szerepvállalása a különböző feladatokban, az önkéntes tartalékos rendszer felépítésében is természetesen érintett a város – mondta a tájékoztatón részt vevő Szalay Ferenc polgármester.

A kötelező katonai szolgálat 1 évvel ezelőtti megszüntetését követően megcsappant a honvédség azon állománya, amely – a leszerelést követően tartalékos állományba kerülve – szükség esetén mozgósítható volt. Az akkori húszezres sereg létszáma jelentősen – a harmadára – lecsökkent, a feladatok azonban maradtak. A megváltozott helyzetben gyarapodó tennivalók ellátásához szükséges a civilek bevonása a honvédség munkájába – mindezt természetesen önkéntes alapon.

A jelenlegi tervek szerint járásonként egy századot állítanának ki, a melynek tagjai az alkalmassági vizsgát követően területi kiképző központokban kapják majd meg a gyakorlati és elméleti képzést.

A szolgálatra leszerződött férfiak, illetve nők pénzt is kapnának a kiképzés alatt és az évi legfeljebb húsznapi szolgálatért is. A tartalékosoknak természeti katasztrófáknál, katonai és polgári objektumok őrzésénél, határellenőrzésnél vagy rendezvények biztosításánál lesznek feladataik. Százhetvennégy járásból és a fővárosi kerületekből húszezer emberre számítanak, ezt a létszámot folyamatosan, több év alatt töltenék fel, ebben a települések polgármestereinek komoly szerepe lesz.

A részletekről tájékozódni a www.iranyasereg.hu honlapon, a kormányablakoknál, a toborzó irodáknál lehet.

Helyi hírekSzolnokÖnkéntes tartalékos rendszer