2024.03.28, Csütörtök
Az Épkar adja vissza Kenderes neobarokk vasútállomásának régi fényét - galéria
Fotók: Épkar Zrt.

Az Épkar adja vissza Kenderes neobarokk vasútállomásának régi fényét - galéria

Épkar Zrt./Facebook, magyarepitok.hu

2019.05.21. 16:27

A régi Horthy-kastély mellett felépített díszes vasúti állomást a budapesti cég az Örökségvédelmi Hatósággal együttműködve restaurálja.

Hirdetés

Újabb hírek érkeztek az Alföld egyik legérdekesebb történetű vasútállomásának felújításáról. A Szolnok megyei Kenderesen található, 1931-ben neobarokk stílusban átépített épület restaurációjáról még 2017-ben született kormányhatározat, majd legutóbb márciusban érkezett róla új hír.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

Most az Épkar Zrt. Facebook-oldalán megosztott információkból kiderül: a műemléképületek felújításában nagy gyakorlattal bíró cég végzi el a munkát. A projekt során többek között

  • új kerámia cserépfedést kap a 113 négyzetméter tetőzet,
  • felújítják a teljes homlokzatot,
  • kicserélik az összes nyílászárót,
  • valamint a mai kornak megfelelő épületgépészet és villamosság beépítése mellett a belső műemléki restaurálásra is odafigyelnek.

A mintegy 471 millió forint költségű fejlesztés megvalósításához a beruházó MÁV Zrt. 404 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

 

 

A kormányzó gyakran vasúttal érkezett Kenderesre

Az állomás egyedi, neobarokk külsejét a híres kenderesi Halasy-Horthy kastélyhoz való közelségének köszönheti: Horthy István kormányzóként is gyakran látogatott ide és szeretett vasúton közlekedni. 1931-ben még külön kormányzói várótermet is kialakítottak az épületben.

 

 

Galéria

műemlékfelújításHelyi hírekKenderesÉpkar Zrt.