2024.04.19, Péntek

Csángó Fesztivál jövő hét keddtől hat napon át Jászberényben

mti

2016.07.12. 11:01

Több mint félszáz kulturális program, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, valamint felvidéki és magyarországi hagyományőrző csoportok színvonalas előadásai is szerepelnek a július 19-én Jászberényben kezdődő 26. Csángó Fesztivál programjában.

Hirdetés

Szűcs Gábor, Jászság Népi Együttes vezetője elmondta, a programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.     

Az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok kínálatát a hazai fellépők mellett  Grúziából, Ukrajnából,  Törökországból és Bosznia-Hercegovinából érkező külföldi együttesek vendégjátéka színesíti.     A hazai előadók között a fesztiválon fellép Ferenczi György és a Rackajam, Herczku Ágnes és a Banda. Koncertezik mások mellett a Buda Folk Band, a Zagyva Banda, a Vodku zenekar, a Szászcsávási Banda, a Magyarpalatkai Banda és a Bakator zenekar. Fellép a Jászság Népi Együttes, valamint Pál István "Szalonna" és Bandája. Színpadra lép még a Parno Graszt zenekar és a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő díjazottjait is láthatja a közönség.     

Az eseményen a moldvai és gyimesi hagyományőrzők Csángó Guzsalyas elnevezésű műsorát láthatják az érdeklődők, valamint a magyar és nemzetközi táncházak is gondoskodnak a jó hangulatról.     

A rendezvény egyik programeleme a III. Kárpát-Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórum a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében.     

Péterbencze Anikó, a Csángó Fesztivál egyik alapítója, a konferencia szervezője elmondta: az előadások témái között szerepel  például a kultúra és gazdaság egymást segítő hatása, a kisebbségeket megtartó stratégiák. A fórum a jászsági, Kárpát-medencei valamint a diaszpórában élő magyar kulturális közösségek és vállalkozók találkozója, ahol új lehetőséget kívánnak teremteni a kulturális szakembereknek, vállalkozóknak a kapcsolatok építéséhez, a szülőföldön maradáshoz és az anyaországhoz történő kötődés megerősítéséhez.  
A határokon átívelő gazdasági együttműködés esélyt ad a szülőföldön maradásra és egyben a Kárpát-medence szellemi öröksége gazdagíthatja az Európai Unió célkitűzéseinek megfelelően a kontinens kulturális sokszínűségét - jegyezte meg.     

A fesztivál rendezői csütörtöktől vasárnapig népművészeti vásárt is szerveznek több mint száz résztvevővel.    

Az első Csángó Fesztivált 1991-ben rendezték Jászberényben.

forrás: mti / librarius

Ajánljuk még