2024.04.20, Szombat

Ki legyen az Év madara 2017-ben? Ön dönt!

mme.hu

2016.07.07. 18:36

A Magyar Madártani Egyesület 1979 óta minden évben megválasztja az Év madarát a lakosság segítségével. Idén az erdei fülesbagoly, a házi veréb és a tengelic versenyez a címért. Ön választhat, ki nyerje.

Hirdetés

Az Év madarának mindig olyan fajt választanak, melynek védelmében a lakosságnak vagy annak egyes csoportjainak (például gazdálkodók, vadászok vagy pedagógusok) fontos szerepe van.

Idén az erdei fülesbagoly, a házi veréb és a tengelic került fel a választható fajok listájára.

július 27-ig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2017. év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

Miért pont ők hárman?

- mindhárom faj gyakran előfordul lakott területen, városokban is láthatjuk őket

- nem vonulóak, egész évben itthon vannak, ezért az emberek folyamatosan találkozhatnak velük és tehetnek értük (például itatás, mesterséges fészkelőhelyek vagy fészekanyag kihelyezése, téli etetés stb.)

- jól megfigyelhetőek, védelmükbe a gyerekek és felnőttek egyaránt bevonhatóak

A bölcs bagoly

Az erdei fülesbagoly nemcsak a mesék bölcsnek ábrázolt szereplője, sokan még mindig babonásan félnek tőlük. Leggyakoribb hazai bagolyfajunk hosszú tollfüleiről könnyen felismerhető.

Saját fészket nem épít, a városokban például előszeretettel foglalja el a varjak fészkelőhelyét. Ezt a tényt nem árt tudni, mielőtt varjúkolóniák felszámolásába kezdenek a településeken. Bejárta az internetet idén májusban az a kép is, ahol egy battonyai panelház negyedik emeletén a virágládában nevelkedik öt fióka.

Fotó: Szarka Péterné

A fiókák még jóval röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket és a környező bokrokon, fákon várják a szülőket az eleséggel. Ezeket a fiókákat tehát nem kell „megmenteni”!

A szürke eminenciás

Természetesnek vesszük állandó jelenlétüket környezetünkben, pedig a házi veréb száma Európában vészesen megfogyatkozott. Nagy-Britanniában például már alig látni őket.

Fotó: MME/Orbán Zoltán

Sokan nem tudják, de fiókáikat nem magvakkal, hanem rovarokkal táplálják. És persze az sem igaz, hogy elzavarják a cinkéket az etetőkről.

Épületek zugaiban, gólyák fészkének alsó részében szívesen fészkelnek. A panelfelújítások több ezer veréb fészkelőhelyét szüntették meg.

Repül, mint a pinty

Egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk a tengelic, népies nevén stiglic. Városok és falvak gyakori lakója, akinek a szépen karbantartott, nyírt gyepek nem kedveznek, mert a táplálékául szolgáló fűmagok és gyermekláncfű magok nem tudnak beérni.

Fotó: MME/Orbán Zoltán

Télen szívesen látogatja a kihelyezett etetőket.

A költési időszakban végzett illegális fa és bokorkivágások miatt sok tengelicfészek semmisül meg.

Melyikőjük legyen tehát az Év madara? Szavazzon július 27-ig az MME weboldalán!

 

Forrás: mme.hu

Ajánljuk még