2024.03.29, Péntek

Termelnek az öcsödi gázkutak

mti

2016.07.15. 07:13

Az Öcsödön kitermelt földgáz az endrődi gázüzembe kerül, ahol a megfelelő minőség előállítását követően az országos vezetékhálózatba jut.

Hirdetés

Termelésbe állította az öcsödi gázkutakat a kőolaj- és földgázkitermelő O&GD Central Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a hatvan napos próbaüzem nyár végén, ősz elején ér véget.

Breitner Dániel, az O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi ügyek vezetője elmondta, a három öcsödi gázkútból jelenleg kettő működik, a harmadik a jövő héten kezdi a termelést. A három kút összesen 6-7 ezer köbméter földgázt fog termelni óránként.

Az öcsödi beruházás több millió dollárba került, amelyet az O&GD Central Kft. finanszírozott.
David LeClair, az O&GD Central Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön, a cég által szervezett megnyitón elmondta: büszke arra, hogy a természeti kincsek kiaknázásával, kitermelésével segíteni tudnak abban, hogy újfajta lehetőséget nyújtsanak a helyieknek.
Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete a megnyitón egyebek közt arról beszélt, hogy a globalizálódó világban össze kell fogni az országoknak és a lehető legtöbbet, legjobbat kell kihozni abból, ami van. A technológia változásával egyre több lehetőség nyílik a természeti kincsek kinyerésére, és ennek köszönhetően Magyarország egy teljesen új helyzetben találhatja magát. Ha nem is lesz Magyarország egy második Szaúd-Arábia, de csökkenthető lesz a külföldi energiaimporttól való függősége.
Breitner Dániel elmondta, a Magyarországon 2013 óta jelen levő és több mint 30 munkavállalót foglalkoztató O&GD Central Kft. budapesti kutatási központtal működik, anyacége a holland Sand Hill Petroleum B.V.
A kft. kutatásokat folytat a Körös, Nádudvar és Újléta kutatási területeken, az Erdélyi-medence öt területére előkutatási engedéllyel rendelkezik. Ezen túl a legutóbbi koncessziós körön további négy koncessziós területet nyert Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa térségében.

forrás: mti 

fotó: hirado.hu

Ajánljuk még