2024.04.25, Csütörtök

A légierő kiválóságait köszöntötték

honvedelem.hu, szolnok.hu

2016.08.15. 11:28

Nagyboldogasszony, azaz a repülők védőszentjének napján tartják hagyományosan a Légierő és Repülőfegyvernem Napját a katonák. Ezúttal Szolnokon rendezték az országos ünnepséget.

Hirdetés

Hagyományaikat ápolva őrizzék meg a hosszú évtizedek alatt kialakított szakmai kultúrát, abból merítve erőt az új kihívásokra történő megfeleléshez, tovább öregbítve a Magyar Honvédség és a szakterületük hírnevét!” – köszöntötte levélben augusztus 15-e, a légierő haderőnem és a repülők napja alkalmából a fegyvernem tagjait dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.


Nagyboldogasszony, a magyar katonai repülők égi oltalmazója tiszteletére, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tartotta központi ünnepségét az MH Összhaderőnemi Parancsnokság. A rendezvény a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök köszöntő levelének ismertetésével kezdődött. „Ősi hitünk szerint Szent István királyunk élet alkonyán Nagyboldogasszony oltalmába ajánlotta Magyarországot. Ezért az elmúlt ezredév alatt katonanemzedékek hosszú sora kérte az ő közbenjárását háborúban és békében, s az ő védelmébe ajánlották magukat a repülők és a légierő haderőnem katonái is. Az ő történelmünkre emlékszünk a mai napon, akik a császári és királyi légjáró csapatoktól, a Magyar Honvédség légierejéig szolgálták a katonai repülést, a légvédelmet. Olyan mintát adtak elkötelezettségből, helytállásból, bátorságból, szakmai hozzáértésből, amely a légierő minden nemzedéke számára példaként szolgál. hasonlóképpen emlékezünk mindazokra a férfiakra és nőkre, akik becsülettel szolgáltak a magyar felségjel alatt. Az ünnep alkalmával emlékezzünk különös tisztelettel és kegyelettel azon elődeinkre, akik életüket áldozták a repülésért!” – üdvözölte a haderőnem tagjait dr. Simicskó István és dr. Benkő Tibor vezérezredes. 

Ünnepi beszédében Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka ugyancsak a nagy elődök emléke előtt tisztelget. „A történelmünk során, a világháborúk viharában olyan kiemelkedő személyiségek tettek tanúbizonyságot bátorságukról, hazaszeretetükről, mint Petróczy István, ittebei Kiss József, Boksay Antal, Fejes István vagy Szentgyörgyi Dezső vadászpilóták, akik súlyos harcok között kockáztatták az életüket, tették le a hazai katonai repülés alapjait és öregbítették a magyar légierő hírnevét. Pionírjai voltak annak a hosszú útnak, annak a nagyszerű fejlődésnek, annak az erőfeszítésnek, amelynek eredményeként, első magyar űrhajósként – Farkas Bertalan – magyar vadászpilóta juthatott ki az űrbe. Ennek a sok-sok áldozattal, lemondással járó küzdelemnek az eredménye az is, hogy ma már a legmodernebb vadászrepülőgépeink óvják nem csak hazánk, hanem szövetségeseink, partnereink légterét is. Az elődök cselekedeteitől, eredményeitől hosszú, eseményekkel, sorsfordulókkal teli évtizedek teltek el. Az ő munkásságuk példa számunkra, az ő cselekedeteik azok, amelyek meghatározták és meghatározzák ma is a viszonyunkat felelősségteljes szolgálatunkhoz. Az ő példáik nyomán jelenthetjük ki igazán hitelesen, hogy a hazaszeretet, a katonai eskünkbe vetett hitünk megingathatatlan, az elhivatott szolgálat és a magas szintű szakmai tudás mindennapjaink alapját jelentik” - mondta Huszár tábornok, majd kiemelte: „Összhaderőnemi parancsnokként meggyőződésem, hogy a magyar légierő katonájának lenni nemcsak büszkeség, hanem egy életforma, igazi hivatás. Próbatételekkel, áldozatokkal, nehézségekkel és számtalan kötelességgel, lemondással járó hivatás. Ennek a hivatásnak is ünnepe a mai nap. Kívánom, hogy amint a múltban, úgy a jövőben is találják meg szolgálatukban azt az örömöt, amely töretlenül vihet bennünket előre, és amelynek oly sok eredményt köszönhettünk az elmúlt évben is! A jelenkor és a jövő kihívásainak csak ezt a szellemiséget követve tudunk eleget tenni.” 
 


Az ünnepi köszöntők után elismerések átadása következett. Kiemelkedő munkája, szakmai érdemei elismeréseként, a Honvéd Vezérkar főnök a légierő napja 2016. augusztus 15. alkalmából emléktárgyat adományozott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományából Makkos Sándor Zoltán őrnagynak, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományából Bakcsi Dávid főhadnagynak és az MH Pápa Bázisrepülőtér állományába tartozó Varga Norbert főtörzsőrmesternek. Ötvös Lajos őrnagy (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis), Tősér Péter százados (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis), Benczéné Molnár Edit százados (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), Bimbó Tamás százados (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), Németh Endre György főtörzsőrmester (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) és Kovács György őrmester (MH Pápa Bázisrepülőtér) munkáját pedig emléklappal köszönte meg. 

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Tóth Norbert alezredesnek (MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred), Füzi Csaba alezredesnek (MH ÖHP), Nagy Lajos alezredesnek (MH ÖHP), Kincses József őrnagynak (MH 54. Veszprém Radarezred) és Bardon Tamás Gusztáv őrnagynak (MH Légi Vezetési és Irányítási Központ). Emléklapot adományozott Csapó László őrnagynak (MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred), Kise Zoltán századosnak (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), Vánkos Katalin századosnak (MH Légi Vezetési és Irányítási Központ), Kővári László törzszászlósnak (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), Hellvig Gyula zászlósnak (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), Papp Mátyás zászlósnak (MH 54. Veszprém Radarezred), Szilágyi Mariann zászlósnak (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) és Patak János főtörzsőrmesternek (MH Pápa Bázisrepülőtér). 


Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság központi ünnepsége a repülők emlékparkjában ért véget. A hon védelméért, a magyar repülésért életüket áldozók emlékművénél Kálinger Roland őrnagy, Rozsé atya, katolikus tábori lelkész emlékezett a repülés hőseire, a szolgálatteljesítés közben és repülőbalesetekben elhunytakra, majd a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Huszár János vezérőrnagy és Szűcs Pál ezredes, a légierő haderőnem megbízott főnöke, Szolnok város lakói nevében Szalay Ferenc polgármester, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Kormányhivataltól dr. Kállai Mária kormánymegbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei közgyűlés képviseletében Kovács Sándor, a közgyűlés elnöke, a Szolnok helyőrségben katonái nevében pedig Lamos Imre dandártábornok, helyőrségparancsnok, valamint a helyőrségben települő katonai szervezetek és intézmények parancsnokai helyezték el az emlékezés virágait. Az elhunyt bajtársak emléke előtt a nyugállományú egyesületek, a Kablay Lajos Veteránrepülő Bajtársi Egyesület, a Magyar Repülők Bajtársi Egyesülete, Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége tagjai is fejet hajtottak. 

* * * 

Nagyboldogasszony ünnepe, a keresztény világ legnagyobb Mária-ünnepe. 1920. március 24-én XV. Benedek pápa a repülősök védőszentjévé nyilvánította Máriát, a választás a loretói Szűz Máriához fűződő hagyományból indult ki. Eszerint Mária názáreti házát angyalok szállították Illyrián át egészen a Recanati területén lévő Loretóig. Ezért a XX. század elején a katonai (és egyéb) repülés térhódításakor a magyar katonai repülők is Szűz Máriát (Nagyboldogasszonyt) választották égi oltalmazójuknak. Ezért tartják ezen a napon a Légierő és repülő fegyvernem napját Magyarországon. 

forrás: honvedelem.hu / szolnok.hu

Ajánljuk még