2024.03.28, Csütörtök

Az igazi tisztviselő - ünnepi nyitórendezvény az állami tisztviselők képzési programjában

kormanyhivatal.hu

2016.09.25. 09:42

Az állami tisztviselők új képzési programjának és a közszolgálati továbbképzési rendszer megújításának bázisintézménye a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Ez Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt nyitórendezvényét a Parlament Felsőházi termében rendezte meg az egyetem, amelyen együttműködő partnerként részt vettek a megyei kormányhivatalok is. A konferencián Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott is köszöntőt mondott.

Hirdetés

Az ünnepi rendezvény mottóját gróf Teleki Pál miniszterelnök a köztisztviselő igazi hivatásáról és a nemzet vezetésében betöltendő szerepéről tartott, publikált előadásának címe ihlette, amely a közigazgatási továbbképző tanfolyam megnyitóján hangzott el, 1941-ben.

Az Európa 2020 Stratégia, a Nemzeti Reformprogram, a Partnerségi Megállapodás, valamint a Közigazgatás-és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia célkitűzéseinek megfelelően Magyarország kiemelt célja a közigazgatás és a közszolgáltatások hatékonyságának növelése, egy ügyfélközpontú, szolgáltató szemléletű állam kialakítása és működtetése.

A Kormány 2014-ben indította el a közszolgálati továbbképzés rendszerét, amelyben kulcsszerepe van a képzések fejlesztését, szervezését, megvalósítását, illetve rendszerszintű informatikai támogatását végző Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek.

Az intézmény az Európai Unió támogatásával valósítja meg „A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpályaprogram és oktatás-technológiai fejlesztése” elnevezésű projektet.

 

A projekt nyitórendezvényét, „Az igazi tisztviselő” című konferenciát a Parlament Felsőházi termében rendezték. Az esemény témája az állami tisztviselők új képzési rendszere, a közszolgálati továbbképzések megújítása és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladatai az ezeknek keretet biztosító közigazgatási-fejlesztési programban. A konferencián a fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetői, a járási hivatalok vezetői, a NKE és az együttműködő társegyetemek, valamint a központi közigazgatás vezetői vettek részt.

 

A konferencián Dr. Kállai Mária kormánymegbízott is köszöntőt mondott. Többek között szólt arról a munkáról, amely során a szolgáltató kormányhivatal modelljét dolgozta ki a hivatal kollektívája.

A kormánymegbízott elmondta: a nemzetközi és hazai kutatásokat követően meghatároztuk a Szolgáltatói Kultúra értékeit. A minőségi szolgáltatás négy értéke a szakmai hitelesség, a szolgáltatást nyújtó emberi hitelessége, minősége, a szolgáltató által biztosított nyilvánosság rendszere, és nem utolsó sorban a szolgáltatást nyújtó és a szolgáltatást igénybevevő között létrejövő partnerség. Fontos hangsúlyozni, hogy az értékek a szolgáltatást nyújtók azon cselekvéseihez köthetők, amelyek a szolgáltatást igénybevevő korra, nemre, iskolai végzettségre való tekintett nélkül érzékel.

A kormánymegbízott kiemelte; nagyon fontos az egyetem most induló projektje, amely páratlan lehetőséget kínál a kormányhivatalokban dolgozó állami tisztviselőknek, hogy tovább fejlesszék tudásukat, képességeiket, visszajelzést kapjanak a fejlesztendő kompetenciákról. Mindemellett komoly megalapozása a tanulószervezetek kialakításának, hisz’ a tanulószervezet tudományos ismérveit jól fordította le a program a napi cselekvésre.

A gondolkodásmód váltás, a rendszerekben való gondolkodás, a közös jövőkép, a csoportos tanulás, a belső tanulás hosszú távú garanciája lehet a ma versenyképes közigazgatásnak. Láthatunk magunk előtt egy dinamikus, egymástól is tanulni tudó, folyamatosan fejlődő közigazgatást. Mindezek igazi haszonélvezői az ügyfelek, az állampolgárok, vállalkozások, települések, de mondhatjuk nemzetünk lesz-mondta Dr. Kállai Mária.

A konferencia keretében dr. Patyi András az egyetem rektora a kormánymegbízottaknak átadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a kormányhivatalok között létrejött együttműködési megállapodást, amely a projekt végrehajtásában történő stratégiai közreműködés feltételeit rögzíti.

Ajánljuk még