2024.03.28, Csütörtök

Harminc Tisza-menti vízitúra-megállóhely korszerűsítéséről döntöttek

mti

2016.09.12. 09:01

A Felső- és az Alsó-Tisza vízitúra-útvonalán a közeljövőben 800 millió forint jut a fejlesztésre, az egységes szolgáltatási csomag kialakítására.

Hirdetés

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos nyilatkozott a turisztikai fejlesztésekre kiírt Európai Uniós pályázatok végeredményéről. Elmondta, hogy az EU-s forrásokból most 10 milliárd forint jut az ötféle jármód (gyalogos-, kerékpáros-, lovas-, vitorlás- és vízi turizmus) összehangolására.


"Külön öröm a vízitúrázók számára, hogy eddig két pályázatról született pozitív döntés, ezek pedig éppen nekik kedveznek. A Felső- és az Alsó-Tisza mentén harminc megállóhely korszerűsödik, de a következő években a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) együttműködve további 140 megállópont fejlesztését tervezzük" - nyilatkozta Révész. Az utóbbi évtizedekben ilyen fejlesztés nem volt.


A harminc megállóhelyet konzorciumvezetőként az MKKSZ fejlesztheti a megítélt 800 millió forintból. A szövetség a vízitúra-útvonalak mentén működő önkormányzatokkal és egyesületekkel együttműködve pályázott az összegre.

"A fejlesztések célja, hogy minden megállóhelyen egységes szolgáltatási csomag alakuljon ki. A konkrét projektben szerepelő harminc megállóhely mindegyike alkalmas lesz arra, hogy kiszámíthatóan szolgálja ki a vízitúrázók alapvető igényeit" - mondta a pályázatok benyújtásáért felelős Sportrendszer Nonprofit Kft. képviseletében Antal Ferenc.


A fejlesztésekből a Tisza úgynevezett ráhordó hálózatait jelentő kisebb folyók, a Bodrog, a Bódva és az Öreg-Túr megállóhelyei sem maradnak ki. Ezekre a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai biztosíthatják majd a forrást. Az összehangolt fejlesztések eredményeként először Észak-Kelet Magyarországon jöhet létre egységes vízitúra-hálózat a következő években.

Ajánljuk még