2024.04.20, Szombat

Háromnapos csokimámor az Agórában

szolnok.hu

2016.11.08. 12:44

Mutatjuk a hétvégi részletes programot.

Hirdetés

Az Aba- Novák Agóra Kulturális Központ 2010-ben rendezte az első csokoládéfesztivált, amely- az azóta eltelt idő ezt fényesen bebizonyította- jelentősen hozzájárul a hazai kézművescsokoládé-készítés robbanásszerű fejlődéséhez. Akár a mennyiséget, akár a minőséget értve ez alatt. Mára az ország legnagyobb jelentőséggel bíró ilyen rendezvénye lett. Több, azóta már világversenyeken is díjazott csokikészítő éppen Szolnokon mutatkozott be először a nagyközönségnek. 

 

A Szolnoki Csokoládé Fesztivál több, mint finomságokat kínáló családi rendezvény. Bemutatja, hogyan fedezték fel az európaiak a kakaóbabot, mire használták Amerika őslakosai a kakaócserje termését. Hogyan lett gyógyszerből élvezeti cikké, majd iparággá. Miként fordul a fogyasztók ízlése a tömegtermelés mellett/helyett az egyedi termékek felé.

Az idei fesztivál- ennyi év után már mondhatjuk azt: hagyomány alapján- az eddigi bevált, évente több ezer vendég megelégedésére szolgáló betétprogramok mellett számos újdonságot is tartogat.

 

KÍSÉRŐRENDEZVÉNYEK:

3. Csokoládéssütemény-sütő verseny Akik november 13-án vasárnap 9.00 és 12.00-ig beneveznek egy (vagy több) tálca saját készítésű csokoládés süteménnyel, a 15 órakor kezdődő eredményhirdetéskor értékes nyeremények gazdái lehetnek. Nagyon fontos, hogy a sütemények mellé a jelentkezőknek biztosítaniuk kell a sütemény receptjét! Nem csupán a zsűri fogja értékelni a benevezett süteményeket, hanem a közönség is ítélkezik, ezért közönségdíjat is kiosztunk.

Nyereménynavigátor Mindhárom nap zárás előtt fél órával sorsolunk a kijáratoknál elhelyezett gyűjtőládákból. Sok értékes csokis csomagot lehet nyerni, a fődíjat vasárnap sorsoljuk ki a három nap alatt összegyűlt nyereménynavigátorok közül, a főnyeremény egy kerékpár.

Szerencsekerék is lesz napközben több alkalommal, ahová elsősorban a gyerekeket várjuk. A kérdésekre adott jó válaszokért apróbb kis ajándékokat nyerhetnek.

Design Napok A Csokoládéfesztivál eseményeihez immáron harmadik alkalommal csatlakozik a Design vásár, ahol Magyarország kiváló formatervezői az újrahasznosítás szellemében vonultatják fel termékeiket.

 

PROGRAMOK:

November 11. Péntek

11:30 Hangszerbemutatót tart Németh György

12.00 Posztó Mese – a Verseghy Könyvtár munkatársai

14.00 A 2016-os „Kiugró”-ban szereplő diákok műsora

15.00 Prizma Klub előadása

16.00 Liget Otthon lakóinak műsora

17.00 Az V. Szolnoki Csokoládé Fesztivál és Design Napok megnyitója

Egész nap: Napsugár Gyermekház foglalkoztatója

 

November 12. Szombat

10.00 Szolnoki Szimfonikusok

11:00 Marching Jazz Band  

11:30 Madzag Bábegyüttes

12.00 Tiszajenői Népdalkör

13.00 Csokiakadémia-Szántó Tibor: A Slow csokoládé

14.00 Marching Jazz Band

15.00 Madzag Bábegyüttes

16 Szőlőskislaki Artista Iskola műsora

17 Papp Helga: Nőstények - Stand up comedy

18.00 Szoldance TSE

 

November 13. Vasárnap 

10.00 Marching Jazz Band

11.00 Abonyi néptánccsoport

12.00 Posztó Mese

14.00 Csokiakadémia – Szántó Tibor: Fenntartható kakaótermesztés és csokoládékészítés

15.00 Bernáth József - dedikálás

16.00 Marching Jazz Band

 

Szombat- vasárnap

Bábjáték automataA Kolibri Színház automatáját Albertnek hívják. Arról nevezetes, hogy minden arra járó érdeklődőnek teljesíti a kívánságát, aki leírja, vagy lerajzolja kedvenc előadását. A Kemény Henrik Vitéz László bábszínházát, egy „félkarú rablót” és egy ATM-et ötvöző automata – egyik működtetője, Gazdag László megfogalmazásával élve – reggeltől délutánig várja a kéréseket, óhajokat, memóriájában Vitéz László-jelenetekkel, dalokkal, játékokkal.

Tekenős- fafaragó bemutató A Miskolcon élő Farkas Béla az utolsó tekenővájók egyikeként képviselte Magyarországot a Milánói Világkiállításon. Megfogalmazása szerint „A Magyarországon élő hagyományos tekenős cigányoknak a régi örökségét visszük tovább. Mi egy olyan nép vagyunk, aki vándorolt jobbra-balra az egész országban, sőt, Európát végigjártuk ezekkel a tárgyakkal, amiket csináltunk.” A tekenős cigányok nyár-, vagy fűzfával dolgoztak. Azért, mert ez a két fajta nedvesen, frissen vágva is feldolgozható. A ma is használatos szakajtókat, tányérokat, kínálókat egyszerű gyógyszertári parafinnal kezelik, ez az egyetlen olyan anyag, amely eltömíti a fa pólusait és– ellentétben az étolajjal– nem büdösödik meg évek múlva sem.

 Ökologistic Alapítvány- ökojátszó és kvíz Az alapítvány célja, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét arra, hogy a környezetterhelés milyen kritikus méreteket öltött napjainkra, melynek az egyén épp úgy részese, mint az ipari vállalatok. „De nem elég felismerni a problémát, tenni is kell azért, hogy a folyamatot meg tudjuk állítani, hiszen nem kisebb a tét, mint bolygónk életben tartása a jövő nemzedék számára. Olyan megoldásokat, viselkedésmintákat mutat be, melyek elsajátításával hozzájárulhatnak a fenntarthatóság megvalósításához.  Munkánk egyfajta tisztelgés a Földanya előtt. Annak a hálának a tettekbe öntött kivetülése, melyet érzünk, hogy otthont ad nekünk, jóllakat és nap, mint nap elhalmoz csodáival. Akkor tekintjük sikeresnek munkánkat, ha ezt a hálát mások szívébe is át tudjuk csepegtetni, cselekvésre ösztönözve őket.”

Hangszercsépelő A Bélaműhely Sound Art néven ismert formáció  zenei játékok fejlesztésével kísérletezik. Kutatja az emberek hangokhoz, hangkeltéshez való viszonyát. Ipari hulladékokból, kimustrált használati tárgyakból, hordókból, csövekből, bicikli- és számítógépalkatrészekből, teknőből, serpenyőkből és papírdobozokból készít hangkeltő eszközöket. Ezek készítésekor nem a tökéletes hangzás kialakítására törekszik, hiszen arra már ott vannak a jól bevált hangszerek. Éppen a tökéletlen hangokból próbálnak erényt kovácsolni, új, számukra is meglepő hangzásvilágot kialakítani.

 

Foglalkoztató programok mindhárom napon: Sütöde, Mézeskalács játszóház, Csokigyár, faesztergálás, vesszőfonó bemutató, körhinta, Csoki mozi, Meseszobor kiállítás, retro számítógép kiállítás, népi kézműves foglalkoztatók és bemutatók, Libri könyves sarok, okos játékok, designvásár, Legó játszóház, Verseghy Ferenc Könyvtár- könyvsarok

További kiállítások: Paverpol (textilszobrászat) kiállítás, Quilling, V. Tóth Éva festmény kiállítás, Szolnoki ishler –tabló kiállítás, csokoládétörténeti tablók és a kakaóbab- termőhelyek földrajzi térképe.

KitekintőAba-Novák Agóra Kulturális Központcsokoládéfesztivál