2024.03.28, Csütörtök

Költészet napi programok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

mti

2017.04.05. 07:44

Versfelolvasás, homokanimáció, rajz- és szavalóverseny szerepel a költészet napi programok között a megyében.

Hirdetés

Szolnokon a TISZApART Moziban április 11-én délután versfelolvasással  indul a költészet napi program, amelyen saját vagy ismert költők, írók alkotásaival lehet részt venni.

Ezt követően Danyi Zsuzsanna és Nagy Katalin Matild a mesék és homokanimáció világába kalauzolja a közönséget.  Dian Róbert gitárműsora után Jenei Gyula, az Eső című irodalmi lap főszerkesztője saját verseiből olvas majd fel. 

 

Zelei Gábor, a szolnoki Szigligeti Színház színművésze megzenésített verseket fog előadni az érdeklődőknek. Az égi vándor dala című, szintén megzenésített verseket tartalmazó összeállításban közreműködik Holló Eszter és Holló János. A nap végén Milosits Dániel, a szolnoki program szervezője és Nagy Éva Bernadett, Kívülbelül címmel saját verseiket mutatják be zenei háttérrel.     

 

Törökszentmiklóson a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miklósi csoportja, a Könyvbarát Kör, a Pro Bibliotecha Alapítvány és az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és kulturális Központ közös szervezésében április 11-én délelőtt verses könyvjelzőket osztanak a járókelőknek a könyvtár épülete előtt az intézmény munkatársai. 

Délután elkezdődik az immár hagyomás maratoni versolvasás a könyvtár felnőtt részlegében. Ezt követően jeles évfordulókra emlékeznek: 2017 év Szent László éve alkalmából Szent László lovagkirályra, az 500 éves reformációra és a 200 éve született Arany Jánosra. A költészet napi program során Arany János életéről, munkásságáról készült totóval is várják az érdeklődőket, valamint közös versmondásra is invitálnak a szervezők. 

 

Jászberényben Tar ágak-bogarak rácsai között... címmel versillusztrációs rajzpályázatot hirdetett a középiskolások számára a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria. A pályázóknak a 80 éve elhunyt József Attila költő, műfordító Ősz című költeményének hangulatát, üzenetét kellett ábrázolniuk. A március 31-ig  beérkezett pályamunkákból válogatott kiállítás megnyitójára és a pályázat eredményhirdetésére 2017. április 11-én kerül sor. 

 

Tiszafüreden a Kovács Pál Művelődési Központ hirdetett immár 27. alkalommal szavalóversenyt a tiszafüredi járás általános és középiskolai tanulói részére. A versenyen egy kötelező és egy szabadon választott művet kell előadni. Az öt korcsoportban az első három helyezettet díjazzák és kiosztanak két közönségdíjat is.

 

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.
 

KitekintőJász-Nagykun-Szolnok megyeversKöltészet Napja