2024.03.28, Csütörtök

A kecskeméti gyerekosztály főorvosa nem kertelt a Duna-Aszfalt támogatása kapcsán

2017.05.23. 10:17

Egy rendkívül cizellált sajtóközlemény kíséretében került sor szerdán délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Kórházban annak a mindösszesen 13 milliós szívultrahang diagnosztikai berendezésnek az átadására, amihez a Duna-Aszfalt 9 millió forinttal járult hozzá.

Hirdetés

Az esemény már-már rutinszerű sajtóeseménynek mondható, hiszen a mára a hazai építőipar „doyenje” rendszeresen támogatja a megyei kórházat, ez esetben viszont Dr Gyenes Vilmos a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály főorvosa a szponzoráció valódi történetét is előadta. Ezt követően Hegedűs Iván a kórház mára legendássá vált gazdasági igazgatója elmondta, hogy a kórház vezetése látja, hogy a főorvos úr egyedi kezdeményezései mögött minden esetben ott vannak a csöppségek, vagy azok érdekei, ezért támogatják is amiben csak tudják.

Dr. Gyenes Vilmos főorvos úr ugyanis röviden előadta, hogy bizony ő személyesen megkereste Szíjj Lászlót a Duna-csoport egyik tulajdonosát, aki a vártnál jóval nagyobb mértékű támogatást biztosított a diagnosztikai berendezés megvásárlásához, mint arra előzőleg számított. Mint elmondta: „ez esetben is egy szerencsés kimenetelű személyes érintettség áll a támogatási döntés meghozatala mögött.” Dr Gyenes ezt a mondatát nem részletezte, csak egyszerűen a sajtóanyagtól eltérően köszönetet mondott a távol lévő Szíjj Lászlónak. Egészen megható volt ez a történet, hiszen közismert, hogy finoman szólva is, meglehetősen nehéz helyzetben van az egészségügy és egy agilis főorvos első szavára máris megnyílik a lehetőség egy komoly eszköz beszerzésére. Persze ehhez, ember, emberek kellenek.

A sajtóközlemény:

Új szívultrahang készülék a kecskeméti megyei kórháznak

A Duna-Aszfalt adománya segít a veleszületett szívrendellenességek diagnosztizálásában

A Duna-Aszfalt Bács-Kiskun megye egyik meghatározó vállalataként kiemelt felelősséget vállal a helyi környezetért és közösségért, jelentős segítséget nyújtva a sport, a gyermekvédelem és az egészségügyi ellátás fejlesztésében. Elkötelezett támogatóként ebben az évben második alkalommal adományozott orvosi berendezést a kecskeméti kórháznak, amely szívultrahang készülék a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályon lehetővé teszi a gyorsabb és pontosabb vizsgálatokat. Az új, korszerű eszköz nagyobb felbontású képi minőségének köszönhetően segíti az orvost a diagnosztizálásban, lehetővé téve a legapróbb veleszületett szívrendellenesség korai felismerését.

Idén júniustól sokkal pontosabb lesz a kis betegek szívultrahang diagnosztikája, köszönhetően a Duna-Aszfalt Kft, új eszközadományának, amellyel a cég a Bács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályát támogatta. A legkorszerűbb eljárással működő szívultrahang segítségével lehetőség nyílik a pontos diagnózis felállítására, és a veleszületett szívrendellenességek korai kiszűrésére. Dr. Gyenes Vilmos gyermekkardiológus főorvos kiemelte, hogy bár rendelkeztek ultrahangkészülékkel a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati osztályon, tavalyi meghibásodása és javítása megmutatta, hogy a fenyegető helyzetek kivédése érdekében szükség van egy új és korszerű orvosi eszközre.  AZ adatok szerint csak Bács-Kiskun megyében évente 2200 gyerek közül minden 100. újszülöttnél fennáll a szívrendellenesség veszélye, melyből minden 1000. eset azonnali sürgősségi beavatkozást igényel. Az új szívultrahang készülék jelentősen lecsökkenti a kritikus helyzetek számát.

A Duna-Aszfalt az egészségügy mellett elkötelezett támogatója a régió sportéletének is, így 2012 óta névadó szponzora a nagy múltú KTE Kosárlabda Klubnak. A kosárlabda bajnokság férfi NB I a-csoportban második helyezést szerző, ezzel Kecskemét sporttörténetének eddigi legjobb eredményét elérő KTE-Duna Aszfalt játékosai is részt vettek a sajtóeseményen és beszéltek személyes érintettségükről, valamint elárulták, hogy az idei bajnokság utolsó mérkőzésein miért viseltek egy-egy szívet a mezükön. „Sportolóként szerettük volna felhívni a gyerekek és fiatalabb korosztály figyelmét az aktív és rendszeres sporttevékenység jelentőségére, amellyel sok szív és érrendszeri betegség megelőzhető” – tette hozzá Hegedűs Gergely, a KTE-Duna Aszfalt csapatkapitánya.

A kórház orvosigazgatója, Dr. Horváth Zsolt az adománnyal kapcsolatban megjegyezte: „Az anyagi támogatás lehetővé tette az új szívultrahang készülék megvásárlását, melynek pénzbeli értéke jelentős, de ezen túl az igazi értéke abban van, hogy segítségével korán kiszűrhetővé válnak a szívproblémák, jobban tudjuk megítélni a műtétek eredményességét és ez által közvetett módon hozzájárul az életmentéshez.”



Az eseményt követően Kecskemét polgármestere Szemereyné Pataki Klaudia is megtekintette az új berendezést, ezzel mindenképpen cáfolva azokat a meg nem erősített városházi híreket, hogy a Duna-Aszfalt  Kft. és Kecskemét város vezetésének a régmúltra visszatekintő együttműködését az utóbbi időben nehézségek terhelik.