2024.04.20, Szombat

Szolnoki művész készíti az 56-os emlékszobrokat

mti

2016.08.12. 08:54

Bronzból készít mellszobrokat két ötvenhatos hős emlékére Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész. A Zbigniew Herbert lengyel költőről készült alkotást Budapesten, Ungár Józsefét, a balatoni fiúk vezéralakjáét Balatonalmádiban állítják majd fel.

Hirdetés

Pogány Gábor Benő szerint még senki nem készített szobrot a híres lengyel költőről Magyarországon, aki 1956-ban Budapesten köszöntötte a felkelőket. Lengyelországban is csupán egy szobor tiszteleg emléke előtt. A mintegy hetven centiméter magas művet a Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya főplébániatemplom oldalában található 1956-os emlékmű melletti szoborparkban állítják majd fel.

A parkban a világirodalom 1956 vonatkozásában jelentős alakjainak állítanak emléket, a már látható Albert Camus francia írót ábrázoló szobor mellett az idén még Hannah Arendt zsidó származású amerikai filozófus-író szobrát is felállítják - mondta a szobrász.     

 

Ungár József, az úgynevezett balatoni fiúk vezéralakja 1951-ben hozta létre a Magyar Partizánszövetséget, majd a Magyar Nemzetvédelmi Szövetséget. Egy második világháborús bunkerben talált fegyverek miatt letartóztatták, majd halálra ítélték. A róla készült, szintén hetven centiméter magas bronzszobrot Balatonalmádiban lehet majd megtekinteni.     

 

Kutyatenyésztőként jött az ötlet 30 éve

Pogány Gábor Benő nagy gyakorlattal rendelkezik bronzszobrok készítésében. A kilenc ősi magyar kutyafajtáról készült bronzszobor-együttesét az ismét önállóvá vált Állatorvostudományi Egyetem kisállatklinikája előtt állították fel július elején.  

 

Fotó: MTI/Mészáros János

 A szobrász saját ötlete volt (amikor még kutyatenyésztéssel is foglalkozott), hogy mind a kilenc ősi magyar kutyafajtáról - puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű vizsla, magyar agár, erdélyi kopó, kuvasz és komondor - szoboregyüttest készítsen.

 

Pogány Gábor Benő 1962-ben született Szolnokon, három fiúgyermek édesapja. 1982-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán kapott diplomát. Mestere Somogyi József volt. 1987 óta mutatja be munkáit világszerte egyéni és csoportos tárlatokon. Számos köztéri szobra áll a világ több pontján, jelenleg is Szolnokon él és alkot.

Legbüszkébb az Aba-Novák Vilmosról készült egészalakos szobrára (lásd fenti nagy kép, Fotó: MTI/Bugány János), amelyet tavaly augusztusban avattak fel Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhely bejáratával szemben.     

Kultúra1956szobrászPogány Gábor Benő